Kül-és biztonságpolitika

Ukrajnának tovább kell haladni a reformok útján

2017. 03. 16.

Az Európai Parlament plenáris ülésszakával párhuzamosan Strasbourgban került sor az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság ötödik ülésére. Az ülésen az EP és az Ukrán Legfelsőbb Tanács képviselői értékelték az Ukrajna által elért eredményeket, valamint azt, hogy az ország jelenleg hol tart a reformok végrehajtásában. Az ülés lehetőséget adott az aktuális helyzet és a megoldásra váró problémák megvitatására egyaránt.

A két napos találkozót Dariusz Rosati, lengyel néppárti EP-képviselő, az  ukrán fél részéről pedig Mikola Kniazhytskzi, az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság társelnökei nyitották meg. Rosati beszédében  kiemelte: Ukrajnának tovább kell haladni a reformok útján, mivel a keleti területeken zajló konfliktust is csak egy stabil es erős társadalmi támogatottsággal rendelkező ukrán állam  tudja megoldani.  Az ülésen jelen volt Dirk Schuebel, az Európai Külügyi Szolgálat Keleti Partnerségének osztályvezetője és  Peter Wagner az Ukrajna Támogatói Csoport vezetője az Európai Bizottság részéről. Mariya Gabriel bolgár néppárti EP-képviselő, az Ukrajna vízummentességéről szóló jelentés készítője vázolta a vízummentességi eljárás  soron következő  legfontosabb lépéseit.

A kétnapos találkozón tárgyaltak az ukrajnai biztonsági helyzetről, a Minszki Egyezmény betartásának fontosságáról,  egy erősebb EU képviselet létrehozásának lehetőségéről, s a humanitárius helyzetről mind a keleti, mind a krími területeken. Az ukrajnai reformok értékelése során a bírósági reform, a korrupció elleni harc, a választási reformok, a decentralizáció és a közigazgatási reformokat értékelték a részvevők. A 2015 elejétől érvényben lévő szabadkereskedelmi egyezmény (DCFTA) pozitív eredményeiről, az energiaszektorban bekövetkezett változásokról is szó esett. A képviselők kiemelték a decentralizáció terén  elért eredményeket, továbbá hangsúlyozták a reformok folytatását ezen a területen.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő az ukrajnai választójogi reform parlamenti jelentéstevője felhívta a figyelmet: „Nagy hiányosságok vannak ezen a területen, hiszen nincs  egységes választójogi kódex, így  a választásokat  a nemzetközi standardoknak nem megfelelő hiányos törvények alapján tartják. A Központi Választási Bizottság tagjainak mandátuma 2014 júniusában lejért, így a legutóbbi helyhatósági választások során is úgy hoztak fontos döntéseket a magyar választókerület három részbe szabdalásáról, hogy a mandátumuk nem volt érvényes”. A választási törvény hiányosságai a csalások és a szavazatvásárlások szankcionálásának hiánya nagy visszaélésekre ad lehetőséget, ezáltal hátrányba hozva a politika élet bizonyos szereplőit. A közép-európai országok mintáját követve  egyenlő feltételek kell teremteni a nemzeti kisebbségek képviselői számára és a törvény által garantálni kell képviseleti lehetőségüket minden szinten. „Biztosítani kell fix helyeket a nemzeti kisebbségek képviselőinek, vagy eltörölni számukra az 5%-os bejutási küszöböt”- hangsúlyozta a néppárti képviselő.

A Bizottság üléseivel párhuzamosan sürgőségi határozatot fogadott el az EP az Oroszországban fogva tartott ukrajnai politikai foglyok  és a Krím helyzetéről.