Újabb terheket vetnének ki az európai polgárokra

2023. 09. 18.

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Szakbizottsága (TRAN) mai ülésén megvitatta a vezetői engedélyekre vonatkozó szakbizottsági jelentéstervezetet. Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a zöld jelentéstevő javaslatai az európai polgárok számára újabb pénzügyi terhet jelentenének a jogszabályok egyszerűsítése helyett.

,,A B+ kategóriás jogosítvány különválasztása az eddigi egységes B kategóriától az jelentené, hogy az európai polgároknak két jogosítványt kellene megszerezni, hogy teljesértékű jogosultságuk legyen a személygépjárművek vezetésére.  Ez a költségeket is megduplázná. Meggyőződésem, hogy az uniós döntéshozók feladata az európai polgárok segítése és a jogszabályok egyszerűsítése lenne, és nem újabbnál újabb adminisztratív és pénzügyi terhek kivetése” – mondta el Deli.

Háttér: Az Európai Parlament megkezdte a vezetői engedélyekre vonatkozó irányelvmódosítási javaslat megvitatását.  A jelentéstevő a B kategóriás jogosítvány felosztását javasolja a B és B+ kategóriákra, ami számos korlátozást vonna maga után a B kategóriás jogosítvány birtokosainak, úgy, mint például 110 km/h maximális megengedett sebesség az autópályákon és a vezethető gépjárművek 1,8 tonnás súlykorlátozása. Az 1,8 és 3,5 tonna súly közötti gépjárművek vezetéséhez a javaslat szerint külön B+ jogosítvány megszerzése lenne kötelező.