Hírek

Újabb hitelfelvétel helyett minden tagállamnak meg kellene kapnia a neki járó forrásokat

2022. 11. 22.

Az Európai Parlament ma megszavazta azt a jelentést, amely a COVID utáni helyreállítást segítő, ún. Következő GenerációEU hiteleszköz  állandósítását szorgalmazza. A hétfői vitán Győri Enikő fideszes EP-képviselő leszögezte: „Nem újabb hitelfelvételre van szükség, hanem arra, hogy a meglévő keretet minél előbb és minél kevesebb akadály mellett használhassák fel a tagállamok. Magyarország politikai okokból még nem is jutott hozzá a helyreállítási pénzhez, miközben a hitel kamatait már fizeti.”

Győri Enikő rámutatott: „Már a hitelfelvételkor tudtuk, hogy a tűzzel játszunk, s ez be is igazolódott. Mi a pandémia miatti válságot nem a jövő nemzedékek, gyermekeink és unokáink terhére akartuk megoldani, de meghallgattuk a nehéz helyzetbe került dél-európai országok kérését. Magyarországnak volt saját rossz tapasztalata: hazámat a kommunisták végtelenül eladósították, s ennek terheit a rendszerváltoztatás után nemzedékek sora nyögte. Mi nem akartuk, hogy az EU is egyszer így járjon. 2020-ban megállapodtunk, hogy a hitelből finanszírozott helyreállítási alap egyszeri és rendkívüli megoldás. Most viszont az EP ezt az eszközt állandósítaná, sőt a költségvetésen belülre emelné. Ez már végképp összeegyeztethetetlen a Szerződésekkel. A baloldalnak azonban sem az adott szó, sem a józan ész nem számít.”

A képviselő elmondta: „A mostani vitán is bebizonyosodott, hogy a baloldali többség nem nyugszik, míg konzervatív kormány van Magyarországon. Én már csak a Bizottság józanságában bízom, hogy pártatlanul ítéli meg a Magyarország által a tisztes forrásfelhasználás érdekében hozott intézkedéseket.”