Hírek

Új perspektívák a Magyar Posta előtt

Új perspektívák a Magyar Posta előtt

2007. 06. 22.

A szavazás eredményeként a tagállamoknak az Európai Bizottság által javasolt 2009 helyett 2011-ig kell megszüntetniük a monopóliumokat a postai szektorban. Az új tagállamok – így Magyarország is -, valamint a speciális földrajzi helyzetű országok további két évvel meghosszabbíthatják a derogációs időt, aminek lejárta után  piacaikat teljesen meg kell nyitni a versenyző európai postai szolgáltatók előtt. A Magyar Posta tehát legkorábban 2013-tól szembesül a versenyhelyzettel a jelenleg kizárólag számára fenntartott szolgáltatások terén.

 

A Magyar Posta számára létfontosságú eredményt széles szakmai és politikai összefogás tette lehetővé, emlékeztetett Barsiné Pataky Etelka magyar néppárti képviselő a szavazást követően. A legjelentősebb  postákat tömörítő ún. Epicure-csoporttal – többek között a francia, lengyel, belga stb postákkal együttműködve sikerült elérni, hogy a Magyar Posta időt kapott a lényeges szabályozási kérdések megoldására. A siker a témában érdekelt magyar képviselők és a Magyar Posta közös erőfeszítésének eredménye. Ez volt az első alkalom, hogy magyar intézmény sikeres lobby tevékenység egyik szervezője volt.

 

A piacnyitásig hátralévő időszakban a Magyar Postának képessé kell válnia további, széleskörű szolgáltatások nyújtására, hangsúlyozta Barsiné Pataky Etelka. Mindez azt jelenti, hogy találnia kell második és harmadik pillért, amely új szolgáltatások biztosítják, hogy egy valóban versenyképes gazdasági társaság jöjjön létre, tette hozzá.

 

A fideszes képviselő kiemelte az állam felelősségét a Magyar Postával kapcsolatban. Barsiné Pataky Etelka szerint hibás volt az az elképzelés, amely szerint a 75%-ban privatizálandó vállalatok listájára került volna a Posta. Ehelyett az elkövetkező 5 évben egyértelműen arra  kell összpontosítani, hogy megfeleljen az európai verseny támasztotta követelményeknek, és saját hasznára fordítsa az európai szabályozásban elért eredményeket.

 

Fontosnak nevezte a képviselő azt is, hogy a Posta mint gazdasági társaság versenyképessé tétele ne a kistelepüléseken nyújtott szolgáltatások rovására menjen. A tulajdonos, azaz az állam felelőssége, hogy olyan megoldásokat találjon a vidéken nyújtott postai szolgáltatásokra, amelyek megfelelően ellátják az ott lakókat, és így erősítik a település és a térség megtartó erejét. Mindez csak a településekkel együttműködve érhető el, tette hozzá Barsiné Pataky Etelka.

 

A TRAN-bizottság magyar néppárti póttagja, Becsey Zsolt szerint 2011-ig – az eredeti jogszabály szerinti 2009 helyett – így megoldható a most még rendezetlen kérdések sora, mint például, hogy mik a tagállamok tervei a kötelező egyetemes szolgáltatások teljeskörű fenntartására szolgáló finanszírozás módjairól, vagy a Bizottság részéről az ehhez szükséges költségek kiszámításának egységes módozatairól.

 

Magyar részről a legfontosabb, hogy a kötelező egyetemes szolgáltatások területileg is legalább a mai szinten legyenek biztosítva a liberalizációt követően is, mert különben hatalmas kohéziós költségek merülnének föl.

 

Becsey Zsolt emlékeztetett, hogy másrészt azért is fontos a 2013-as halasztási lehetőség, mert Magyarországnak az eurózónába való belépés miatt nem áll módjában a közeljövőben államilag felmondani azokat az általános kötelezettségeket, amelyek a jó színvonalú postai szolgáltatásokhoz szükségesek. Ezt most a Magyar Posta a számára kizárólagosan fenntartott monopóliuma révén teszi, de ennek híján piaci alapon ezt nem éri meg a versenyző vállaltoknak.