Hírek

Új esély egy józanabb európai uniós politikára

2019. 07. 04.

Győri Enikő európai néppárti képviselő (Fidesz), a héten újonnan megalakult Európai Parlament plenáris ülésének első magyar felszólalójaként a júniusi Európai Tanács ülésről szóló vitán beszédében az elmúlt hetek csúcstalálkozóinak tanulságaira hívta fel a figyelmet.

„Bukásra vannak ítélve azok a kísérletek, amelyek nem veszik figyelembe az emberek akaratát” – hangsúlyozta a néppárti képviselő. Az Európai Bizottság elnökét az EP-választáson győztes legnagyobb pártcsaládnak, a Néppártnak kell adnia. Rámutatott arra, hogy nem szabad felborítani az intézmények közötti egyensúlyt. „A csúcsjelölti rendszeren már túllépett a történelem”.

Győri Enikő beszédében a V4-es országok mellett is kiállt. „Nem érdemes egyes országcsoportokat megpróbálni erőből lenyomni, velük szemben kettős mércét alkalmazni. Az Unió nem épülhet Közép-Európa, a visegrádi országok ellenében” – hívta fel a figyelmet.

„Hamarosan bizalmat szavazunk az uniós intézmények új vezetőinek. Van tehát esély egy új kezdetre. Elindulhatunk  egy kiegyensúlyozottabb és józanabb irányba a kontinens jövőjének formálásban, felelősen és teljesíthető célokat magunk elé tűzve. Egy olyan Unió irányába, melyben erős tagállamok szorosan együttműködnek egymással és az uniós intézményekkel, nem túlterjeszkedve a Szerződésekben lefektetett szabályokon, egymás alkotmányos identitásának kölcsönös tiszteletben tartásával, megőrizve a kontinens keresztény gyökereit, és szembeszállva az azokat a bevándorlás révén megváltoztatni kívánó törekvésekkel” – zárta felszólalását a fideszes EP-képviselő.