Hírek

Új esély az Európai Polgári Kezdeményezésnek

2018. 07. 05.

Az Európai Parlament ma megszavazta Schöpflin György fideszes EP-képviselő jelentését, megadva a mandátumot az Európai Polgári Kezdeményezés megreformálására.

Az uniós szintű jogalkotás kizárólagos kezdeményezője az Európai Bizottság, ami magyarázatot ad arra, miért nem ért el eddig átütő sikereket a polgári kezdeményezés eszköze. Az Európai Polgári Kezdeményezés felülvizsgálatával és reformjával Schöpflin György néppárti jelentéstevő egyrészt egyszerűsítené a technikai és adminisztratív feltételeket a kezdeményezők számára, másrészt nagyobb átláthatóságot szeretne mind a Bizottság belső eljárásait, mind pedig a civil társadalom tevékenységét és finanszírozását illetően.

„Az Európai Parlamentnek is van szerepe ebben a folyamatban, ugyanis közmeghallgatásokat szervezhet a kezdeményezés témájában és szervezőivel. A jelenlegi házszabály azonban még nem teszi lehetővé, hogy a sikeres kezdeményezéseket a plenáris is megvitassa. Éppen ezért javasoltam a házszabály módosítását, megteremtve a lehetőséget, hogy a kezdeményezéseket politikai szinten is meg lehessen vitatni, felkarolni a polgárok kérését és nagyobb politikai jelenlétet biztosítani” – mondta el Schöpflin György fideszes politikus a szavazás kapcsán.

Az intézményközi trilógus tárgyalásokra ősszel kerül sor, ahol az EP a Bizottsággal és a Tanáccsal közösen alakítja ki az Európai Polgári Kezdeményezés reformjának végleges szövegét.

Háttér: Az Európai Polgári Kezdeményezéssel a polgárok az EU-val való közvetlen és közelebbi kapcsolat lehetőségét kapják meg. Amennyiben egymillió polgár aláírásával támogat egy kezdeményezést, felkérheti a Bizottságot, hogy kezdeményezzen jogalkotási folyamatot.