Alkotmányügy, állampolgári jogok, bel- és igazságügy

Tovább javul az uniós polgárok, így a magyar állampolgárok konzuli védelme

Tovább javul az uniós polgárok, így a magyar állampolgárok konzuli védelme

2012. 10. 25.

"A konzuli védelemről szóló irányelvtervezet elfogadása és majdani alkalmazása annak bizonyítéka, hogy létezik és mozgósítható az országok közötti szolidaritás az Európai Unión belül" – mondta el a szavazást követően Gál Kinga, az Állampolgári Jogok,Bel- és Igazságügyi Bizottság alelnöke.
 
Az irányelv, melynek jelentéstevője Bauer Edit felvidéki magyar EP-képviselő, az uniós polgárok védelmét erősíti a legvédtelenebb, leginkább kiszolgáltatott helyzetekben. Ezekben a pillanatokban nyújt nekik segítséget az Európai Unióhoz való tartozás. A most megszavazott irányelv szerint a tagállamok közül azoknak, akik képviselettel rendelkeznek egy adott térségben, ugyanazt a segítséget kell  nyújtaniuk a bajba jutott, az adott országban képviselettel nem rendelkező uniós polgároknak, mint saját állampolgáraiknak. El kell látniuk a védelmet azon esetben is, amikor az érintett polgár csak "aránytalan erőfeszítéssel" jutna el saját külképviseletéhez, vagyis utazása tovább tartana egy napnál.
 
Gál Kinga kiemelte, hogy a jelentés megszavazása komoly előrelépést jelent a magyar állampolgárok védelmének esetében is. "Azokban a helyzetekben nyújt majd segítséget, amikor erre leginkább rászorulnak bárhol a világon az Unión kívül, mert baleset, támadás, természeti katasztrófa, vagy akár iratok elvesztése miatt egyébként ellehetetlenülne helyzetük és hazajutásuk" – mutatott rá.
 
"Érdekeltek vagyunk az irányelv azon részében is, mely növeli az Európai Külügyi Szolgálat, és az uniós képviseletek szerepét és a konzuli védelem koordinációját, gondolok itt az éppen aktuális Bolíviában raboskodó Tóásó Előd ügyére. Fontos gesztusa ez a Parlamentnek, Tanácsnak és Bizottságnak saját polgárai felé" – tette hozzá Gál Kinga néppárti politikus.