Törökország stratégiai partnerünk

2023. 09. 12.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megvitatta a Törökországról szóló 2022. évi jelentését. Győri Enikő plenáris felszólalásában rámutatott: „A jelentés teljesen elhibázott. Az Uniónak nem az a feladata, hogy belekössön a partnereibe és átnevelje őket, hanem hogy olyan szövetségeket hozzon létre, melyek őt gazdasági, politikai és biztonsági szempontból megerősítik.” Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke szerint a jelentés kiegyensúlyozatlan és túlzottan kritikus Törökországgal szemben, ami nem segíti a kapcsolatok előmozdítását.

Győri Enikő rámutatott: „Törökország stratégiai partnerünk, akit hosszú évek óta hitegetünk az uniós tagsággal, de tárgyalni nem akarunk velük, csak oktatjuk őket. Közben ők védik Európa külső határait a fokozódó migrációs nyomástól. Katonai szövetségesünk a szomszédunkban dúló háború idején. Nélkülözhetetlen szerepet játszik Kelet-Közép-Európa energiaellátásának biztosításában Oroszország Ukrajna elleni agressziója óta. Ráadásul Törökországhoz fűződik az Ukrajnában háborúzó felek közötti eddigi egyetlen sikeres közvetítés, a fekete-tengeri gabonamegállapodás tető alá hozása. Ezzel hónapokon át sikerült enyhíteni az élelmezési válságot a világ számos pontján. Törökországnak inkább tisztelet járna mindezért. Hagyjunk fel azzal, hogy a saját képünkre formáljuk őket. Nem fog sikerülni.”

Gál Kinga elmondta: “Törökország a külső határvédelem és a tömeges migráció megfékezése szempontjából is kulcsország. Kiemelt szerepet játszik Európa biztonságának és stabilitásának garantálásában, több millió menedékkérő ellátásáról gondoskodik, ezért az EU-nak nagy szüksége van a jó együttműködésre” – hangsúlyozta a politikus. „A jelenlegi geopolitikai helyzetben az ország jelentősége gazdasági és energiaellátási szempontból is felértékelődik, így az Európai Uniónak alapvető stratégiai érdeke lenne, hogy szorosabb partnerséget alakítson ki az országgal” – tette hozzá Gál Kinga.