Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Tokaj: a szlovákok a magyar kormány hibáit használták ki

2010. 03. 12.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy már két évvel ezelőtt több ízben is felszólította a magyar kormányt, hogy – a szlovák fél magatartása miatt – bírósági úton rendezze a „Tokaj” elnevezés körüli vitákat. Hörcsik Richárd, fideszes országgyűlési képviselő szintén követelte, hogy az ügyben Magyarország forduljon az Európai Bírósághoz. A kormány – érthetetlen módon – ezt azóta is elmulasztotta megtenni.

A magyar termelők ezért a kormány hibájából kerültek most sokkal rosszabb helyzetbe. Ha a magyar kormány már korábban az Európai Bírósághoz fordult volna, az Európai Bizottság minden bizonnyal nem hagyta volna jóvá a szlovákok bejegyzésre irányuló kérelmét.

Magyarország azért is van most kedvezőtlenebb helyzetben, mert immár nemcsak Szlovákiával, hanem a kérelmet jóváhagyó Európai Bizottsággal is jogvitában fog állni, ha megtámadja a döntést.

„Elfogyott a türelem. Bebizonyosodott, hogy a kormány konfliktuskerülő politikája nem vált be a szlovákokkal szemben, csak súlyosbított a helyzeten. Nincs más lehetőség: késedelem nélkül az Európai Bírósághoz kell fordulni” – nyilatkozta Glattfelder Béla.