Költségvetés, gazdaság- és foglalkoztatáspolitika

A többéves pénzügyi keret felülvizsgálata: Több pénz az uniós költségvetésben

2017. 04. 05.

Az Európai Parlament mai ülése megszavazta a 2014-2020 közötti pénzügyi keretterv felülvizsgálatára vonatkozó tanácsi javaslatot. A felülvizsgálati javaslat 6 milliárd euróval növeli a költségvetési kereteket, ugyanakkor megerősíti a tagállamoknak – így Magyarországnak is – korábban megítélt kohéziós- és agrárpénzeket.

Az EP állásfoglalása szerint a jelenlegi hét éves pénzügyi keretterv félidős felülvizsgálatát mielőbb le kell zárni, azaz a tagállamok képviselői alkotta Tanács által előterjesztett kompromisszumhoz az Európai Parlamentnek a legrövidebb időn belül hozzá kell járulnia. Magyarország számára ez két okból is kulcsfontosságú: a Tanács megerősítette, hogy a kohéziós-, agrár- és vidékfejlesztési pénzek, azaz a tagállamoknak korábban megítélt források csökkentése kizárt a felülvizsgálat során. Ezzel sikerült elérni, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt uniós források nem csökkenthetnek és biztosítottak a magyar gazdák támogatásai. A többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálata ugyanakkor segíthet abban is, hogy elkerüljük a korábbi hétéves keretterv alatt kialakult likviditási válságot, amikor a Bizottság nem tudta kifizetni a tagállamoknak a megvalósított projektek után benyújtott számlákat. A tanácsi megállapodás megfelelő garanciát jelenthet: a már futó felzárkóztatási programok és az agrártámogatások kifizetéseire lesz elegendő forrás az éves költségvetésekben.

Háttér: Az Európai Parlament hozzájárulási eljárásban fogadta el a hét éves pénzügyi keretterv felülvizsgálatáról szóló álláspontot. Ezt még a tagállami kormányok képviselőiből álló Tanácsnak is meg kell erősítenie.