Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Több uniós forrást a gazdák kártalanítására

Több uniós forrást a gazdák kártalanítására

2014. 09. 19.

Értékelem az Európai Bizottság igyekezetét a kárt szenvedett gazdák kártalanítására. A jelen állás szerint ez azonban nem elég. Az eddig felszabadított pénzforrásokra már most túljelentkezés van, ezért a források kifizetését felfüggesztették. További uniós források bevonására van szükség – emelte ki a Fidesz EP-képviselője az orosz mezőgazdasági importtilalomról szóló parlamenti vitában Strasbourgban.

A termelők kártalanítására minden rendelkezésre álló uniós forrást fel kell felhasználni. Támogatom az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának a törekvését, hogy az agrárpénzeken kívül az idei és a jövő évi uniós költségvetés tartalékából is csoportosítsunk át pénzeket az európai gazdák megsegítésére. Az EU-ból származó termékekre kizárólag külpolitikai okokból bevezetett orosz importtilalom következményeit leginkább a gazdáink sínylik meg. Az EU-nak kötelessége szolidárisnak lennie velük. Ezért kell az agrárforrásokon felül további uniós forrásokat találni a termelők kártalanítására, ugyanakkor a közvetlen támogatások sem csökkenhetnek – hívta fel a figyelmet Erdős Norbert.
 
A termelők segítése érdekében a 2015-ös uniós költségvetés tárgyalása során Deutsch Tamás képviselőtársammal együtt kezdeményeztük az Iskolagyümölcs Program keretének jelentős növelését. Ez jó eszköz lehet a gyümölcstermelőket sújtó orosz szankciók miatti terményfeleslegek egy részének az értékesítésére – zárta mondandóját a képviselő.