Hírek

Több kereskedelmet, kevesebb ideológiát

2021. 11. 25.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén megszavazta az álláspontját a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jövő heti miniszteri konferenciájára. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője keddi plenáris felszólalásában felszólított: „Mondjunk IGEN-t a szabályalapú kereskedelemre, az egyenlő versenyfeltételekre és a kis- és középvállalkozások helyzetbe hozására. És egy határozott NEM-et a partnereinket sújtó, ideológiával terhes pszichológiai hadviselésre.”

Győri Enikő kifejtette: „Az EU a világ legnagyobb kereskedelmi hatalma. Ezért kulcsfontosságú a szabályalapú és minél szabadabb kereskedelem fenntartása. Ehhez egy jól működő WTO-ra van szükség. Remélem, a miniszteri konferencia képes lesz megvédeni ezt a rendszert és elmozdulni egy hatékonyabb működést lehetővé tevő reform irányába.”

A képviselő aláhúzta: „Az EU-nak át kell gondolnia a külkereskedelmi politikáját, hogy végre a saját gazdasági érdekét juttassa érvényre. A több kereskedelem több munkahelyet jelent. Ehhez pedig több kereskedelemi megállapodás és könnyebb piacra jutási lehetőség szükséges az európai cégek számára, nem pedig az, hogy megneveljük a partnerországokat.”

A politikus a szavazás után rámutatott: „Kimondottan káros az oltások szellemi tulajdonjog-védelmének felfüggesztése, amelyet a baloldal erőltetett a jelentésbe. A járványt ez nem fogja megállítani, viszont az innovációt ellehetetlenítené. Ez senkinek sem érdeke. A leghatékonyabb megoldás a gyártási kapacitás növelése. A jelentést ezért a Fidesz EP-delegációja nem szavazta meg”.