Hírek

Több hangsúlyt a romák felzárkóztatására!

2018. 06. 14.

Az Európai Parlament tegnap esti plenáris ülésén a nemzeti romaintegrációs stratégiák uniós keretének végrehajtása és nyomon követése volt a téma. Járóka Lívia az EP fideszes alelnöke felszólalásában kiemelte: „A Bizottság sajnos nem juttatta el a Tanácsnak a Parlament által benyújtott ambiciózus dokumentum számos fontos elemét; például a konkrét célszámokot, az erős pénzügyi ellenőrzőrendszert és a jogi alapot. Így a jelenlegi Európai Roma Stratégia nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, pedig hatalmas pénzügyi forrásokat osztottak szét erre a célra”.

A bolgár elnökség képviselője nyitóbeszédében elmondta, hogy bár a stratégia hozott némi eredményt, ám a mélyszegénységet, diszkriminációt nem oldotta meg. Az elmúlt 10 év nem volt elegendő a romák helyzetének jelentős javulásához, ezért sürgősen fel kell lépni és hosszútávra tervezni. A bolgár elnökség június második felében tervezi elfogadni a korai gyermekfejlesztésről szóló stratégiát, ami jelentősen hozzájárulhat a hátrányos helyzetű családok gyermekeinek egyenlő esélyhez való jutásához. A Bizottság is elismerte, hogy nem sikerült a több évszázadnyi diszkriminációt felszámolni, és még mindig rengeteg a teendő, mivel továbbra is túl sok romát fenyeget a szegénység. Néhány területen történt előrelépés, főleg az oktatásban, máshol viszont romlott a helyzet.

Járóka Lívia kiemelte: „Sajnos a romák foglalkoztatásának helyzete még mindig az átlagos szint alatt van Európában, pedig a kontinens nem engedheti meg, hogy kiaknázatlanul hagyja e rendelkezésre álló hatalmas munkaerőforrást, hisz tehetséges emberek milliói hevernek parlagon. Ráadásul az érintett romák tényleges, helyi szinten történő programba való bevonása nem történik meg, és a jó gyakorlatokból sem igazán tanultunk”.

„A parlamenti jelentések kritizálják egyes tagállamok stratégia megvalósítási lépéseit, melyek jelen helyzetben igen kontraproduktívak és hátráltatják az előrehaladást. Elengedhetetlen továbbá a stratégia felfejlesztése egy átfogó, célirányos szegénységellenes stratégiává” – jelentette ki a néppárti politikus.