Hírek

Terelje józan mederbe a jogállamiságról szóló vitát a horvát elnökség!

2020. 01. 14.

Az Európai Parlament plenáris ülésén ismertette programját az EU soros elnökségét ellátó Horvátország. Győri Enikő fideszes EP-képviselő Andrej Plenković miniszterelnöknek intézett felszólalásában reményét fejezte ki, hogy a horvát elnökség képes lesz józan mederbe terelni az évek óta elhúzódó vitát a jogállamiságról; sikeresen fellépni az Unión belüli kettős mérce alkalmazása ellen és visszaállítani a tiszteletet az Unió hatályos szerződései iránt, valamint az egyes tagállamok között.

Győri Enikő felszólalásában reményét fejezte ki, hogy a horvát elnökségnek sikerül józanabb irányba terelnie a jogállamiságról szóló vitát és ehhez a kettős mérce mielőbbi felszámolását sürgette. „Remélem, hogy véget vetnek a kettős mércének és egyes tagállamok kipécézésének. Kérem, hogy minden tagállamot egyenlően mérjenek, amikor azt vizsgálják, miként érvényesülnek az alapvető jogok és szabadságok az Unió egyes szegleteiben” – mutatott rá. Felhívta a figyelmet annak a veszélyére, hogy politikai támadások indíthatók a jogállamiság védelmének álcázva. „Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ezt az értéket ne járathassák le többé, azaz ne lehessen a jogállamiság politikai játszmák tárgya” – mondta el a néppárti politkus.

Győri Enikő a jogállamiság értéke kapcsán emlékeztetett a hatályos uniós szerződések betartásának elsődlegességére, és óva intett attól, hogy az EU túlterjeszkedjen hatáskörén. „Véget kell vetni annak, hogy egyeseknek olyan belpolitikai eseményekről is számot kell adniuk az uniós intézményeknek és egymásnak, melyeknek egyébként vagy nincs közük uniós politikához vagy nem tartoznak uniós hatáskörbe. Legyen bölcsességük ahhoz, hogy ne akarjanak mindenben döntőbírát játszani!” – emelte ki a képviselő.

„Ráadásul ma ott tartunk, hogy sokszor pont a jogállamiság leghangosabb és legelszántabb híveit kell arra rávenni, hogy tartsák tiszteletben az Unió alapító szerződéseit”  mutatott rá a néppárti képviselő. Végezetül arra kérte a horvát elnökséget, hogy állítsák vissza az egymás iránti tisztelet kultúráját.