Kisebbségpolitika

Szorosabb kulturális együttműködés a Vajdasággal és Kárpátaljával

2013. 02. 04.

Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz az EU külső tevékenységének a kultúra területén elért eredményeiről. A Bizottság válaszát megkapva Bagó Zoltán hangsúlyozta: a Bizottság az EU külkapcsolatainak lényeges elemeként tekint a kultúrára. "2012 márciusában nemzeti szakértők egy csoportja gyűlt össze, hogy az EU külkapcsolataiban stratégiai megközelítést dolgozzanak ki a kultúrára vonatkozóan. A csoport jelentését 2012 novemberében véglegesítették, az egyeztetés a tagállamokkal jelenleg is folyik. Az Európai Parlament által megszavazott 'Kultúra a külkapcsolatokban' elnevezésű előkészítő tevékenység végrehajtását 2013 elejére tervezik. Jelenleg pedig a Bizottság előkészíti a kulturális diplomáciai tevékenységeket bemutató, 'Kultúra a külkapcsolatokban' információs honlapot" – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

"A Bizottság a kulturális együttműködést szeretné erősíteni az Unión kívüli országokkal, ami jelentős előnyökkel járhat a vajdasági és kárpátaljai magyarság szempontjából a határon átnyúló magyar-magyar kapcsolattartás területén is. A művészekre és a kulturális ágazatban dolgozókra vonatkozóan a vízumkódex javította a közös vízumszabályok harmonizált alkalmazását – ahogyan a kérelmezők valamennyi kategóriájára vonatkozóan is. Egyelőre azonban sajnos egy, kifejezetten művészek mobilitását segítő konkrét vízumszabályozás kidolgozását nem tervezik. Ezen a téren további előrelépésre van szükség" – jelentette ki Bagó Zoltán.