Hírek

Súlyosan elfogult és kettős mércét alkalmaz az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése

2020. 10. 21.

Az Európai Bizottság jogállamisági jelentése önkényesen válogat, hogy mely ügyeket tart jogállamisági szempontból említésre méltónak, ami a jelentés elfogultságát bizonyítja. Erről beszélt Hidvéghi Balázs európai parlamenti képviselő egy tegnap esti európai parlamenti vita kapcsán, arra utalva, hogy egy nagy visszhangot kiváltó belga rendőri erőszak elhallgatásáról szóló ügy részleteiről mélyen hallgat a jelentés.

Tegnap este az Európai Parlament „Rendőri brutalitás az EU-ban” címmel tartott plenáris vitát, amely többek között a szlovák állampolgár, Jozef Chovanec rendőri fellépést követő halálának ügye miatt került napirendre.

Jozef Chovanec két évvel ezelőtt hunyt el máig tisztázatlan körülmények között, miután a belga rendőrség az egyik belgiumi repülőtéren őrizetbe vette és bántalmazta a férfit. A belga hatóságok az elmúlt két évben semmit sem tettek, hogy az ügyet kivizsgálják. Most is csupán azért került a figyelem középpontjába az eset, mert a néhai Jozef Chovanec felesége közzétette a rendőri brutalitásról árulkodó felvételeket, amely hamar nagy nemzetközi visszhangot váltott ki.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője kiemelte, hogy égbekiáltó kettős mércéről árulkodik az, hogy míg Magyarország kapcsán mindenféle mondvacsinált vád megtalálható a jelentésben, a belga ügyről az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése mélyen hallgat. A jelentés Belgiumra vonatkozó része az esetre csupán rövid utalást tesz, de annak részleteit és többéves elhallgatását nem említi, miközben a történtek és azok kivizsgálásának hiánya nyilvánvaló jogállamisági probléma. Ugyanez a helyzet például Hollandia esetében, ahol Mark Rutte miniszterelnök maga ismerte el egy rendőri erőszakkal kapcsolatos holland eset kapcsán a nyár folyamán, hogy rendszerszintű a diszkrimináció az országban, ugyanakkor a Hollandiáról szóló országjelentés erről hallgat. „A Bizottság jogállamisági jelentése önkényesen válogat, hogy mely ügyeket tart jogállamisági szempontból említésre méltónak, ez is a jelentés elfogultságát bizonyítja.” – tette hozzá az EP képviselő.