Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Stop a marokkói paprikának!

2010. 05. 04.

A néppárti politikus korábban levélben fordult John Dalli biztoshoz az ügyben. Áprilisban ugyanis az egészségügyi határértéket többszörösen meghaladó mennyiségű növényvédőszer-maradványt tartalmazó, Marokkóból származó paprikát találtak Magyarországon. Az eset megítélését több tény is súlyosbítja.

Egyrészt, a kérdéses növényvédőszer (hexaklórbenzol) használatát, annak egészségügyi kockázatai miatt, Európában már betiltották. Másrészt, az importőr cégről a magyar hatóságok korábban már megállapították, hogy – szintén Marokkóból származó – egészségre veszélyes paprikát hozott forgalomba.

További aggodalomra ad okot, hogy nemcsak Marokkóból, hanem más észak-afrikai és közel-keleti országokból származó zöldség-gyümölcs termékekben is találtak ismétlődő jelleggel tiltott, vagy a megengedett érték többszörösét meghaladó mennyiségű szermaradványokat.

Glattfelder Béla ezért azt javasolta az európai biztosnak, hogy korlátozza az észak-afrikai országokból származó zöldség-gyümölcs termékek behozatalát mindaddig, amíg az európai élelmiszerbiztonságot veszélyeztető áruk behozatalának lehetősége fennáll. A fideszes európai parlamenti képviselő konkrét példát is említett: az Európai Bizottság korábban több évre felfüggesztette a kínai méz importját, miután a megengedettnél nagyobb mennyiségű antibiotikumot találtak benne.