Hírek

Srebrenica: közös emlékezettel a békés együttélésért

2018. 06. 19.

Járóka Lívia az EP  Nyugat-Balkánért felelős alelnöke nyitotta meg az “Emlékezzünk Srebrenicára” című kiállítást Brüsszelben. Beszédében a fideszes EP-képviselő felelevenítette a srebrencai mészárlás gyászos emlékét.

Elmondta, hogy a 1995 júliusában történt srebrenicai népirtás során több mint 8,300 bosnyákot, elsősorban férfit és fiatal fiút mészároltak le Srebrenica városában és annak környékén a boszniai szerb hadsereg egységei. A népírtás újkori történelmünk egyik legszomorúbb és legszégyenletesebb fejezete volt. Srebrenica városát  az ENSZ védelme alatt “biztonságos területnek” nyilvánították, az UNPROFOR katonái azonban mégsem tudták megakadályozni a vérontást.

A néppárti politikus elmondta: a következő generációt meg kell tanítani, hogy mindig és minden körülmények között felemelje hangját az alapvető emberi értékek védelme érdekében. Ám nem csak szavakban, de tettekkel is fel kell lépni a kisebbségeket ért elnyomás és embertelenség ellen.  Nagyon fontos az is, hangsúlyozta, hogy gyermekeink a valódi történelmet tanulják és tudatosítsák magukban a szolidaritást és testvériséget.

Végezetül kiemelte: hiszek abban,  hogy a közös emlékezet csökkenti a fájdalmat, s ennek segítségével az erőszakkal szétzilált közösségek is képesek lesznek békejobbot nyújtani egymásnak. „Balkáni testvéreink megmutatták Europának, hogy kell megtalálni a békés együttéléshez vezető utat, s ezt a megközelítést kell a vezetőknek is követni” – emlékeztetett Járóka Lívia.