Hírek

Romániát és Bulgáriát minél hamarabb fel kell venni a schengeni övezetbe!

2022. 10. 06.

„Románia és Bulgária már több mint tíz évvel ezelőtt teljesítette a schengeni csatlakozáshoz szükséges feltételeket, de egyes nyugati tagállamok jogállami kifogásokra hivatkozva továbbra is akadályozzák a két ország schengeni csatlakozását” – fejtette ki Hidvéghi Balázs EP-képviselő az Európai Parlament szerdai, Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról szóló vitáján.

Hidvéghi Balázs aláhúzta: a tagállamok közötti szabad mozgás az uniós együttműködés egyik legkézzelfoghatóbb eredménye. „Ha össze kellene foglalni, hogy minden hibája ellenére miért jó dolog az Európai Unió, akkor egyik példának a schengeni szabad mozgást hoznánk fel” – mondta el az EP-képviselő. 

Románia és Bulgária hosszú évek óta megfelel a szükséges feltételeknek, több tagállam azonban – Hollandia, Németország, Franciaország és Finnország – jogállamisággal kapcsolatos aggályokra hivatkozva ezidáig akadályozta a csatlakozásukat. „Ezekkel az aggályokkal – ha egyáltalán volt is valóságalapjuk – azonnal foglalkozni kellett volna. A több mint tíz éves késedelem azt a benyomást kelti, hogy valójában más okok is szerepet játszottak. Kereskedelmi érdekekkel kapcsolatos okok, vagy talán kelet-európaiakkal szemben oly gyakran alkalmazott nyugati kettős mérce?” – tette fel a kérdést Hidvéghi. 

Az EP-képviselő szerint minden érv Románia és Bulgária csatlakozása mellett szól. „Pontosan ezért itt az ideje, hogy rendezzük ezt a régi adósságot, és lehetővé tegyük, hogy ezek az országok beléphessenek a schengeni térségbe!” – zárta felszólalását Hidvéghi Balázs.