Hírek

Roma Platform: Összefogás a sikeres roma felzárkóztatásért

2018. 10. 09.

A mai napon Brüsszelben megrendezett Roma Platform célja, hogy összehozza a nemzeti kormányokat, az uniós intézményeket és a civil roma társadalom képviselőit annak érdekében, hogy ösztönözze az együttműködést és a tapasztalatcserét a sikeres roma felzárkóztatásról.

Járóka Lívia, az Európai Parlament roma származású alelnöke az egészségügy és a lakhatás roma népességet érintő kihívásaival foglalkozó beszélgetésen szólalt fel. A fideszes politikus hangsúlyozta: „Jelentős problémát okoz az uniós források nem megfelelő felhasználása, aminek legfőbb oka, hogy a célzott réteg érdemben nem vesz részt a helyi döntéshozatalban és a projektek végrehajtásában. Annak ellenére, hogy az uniós alapok mennyiségben ki tudnák elégíteni az anyagi nélkülözésben élők szükségleteit, rövid távú projektekkel azonban nem lehet nagy előrehaladást elérni”.

Járóka Lívia felhívta a  figyelmet arra, hogy a civil szervezetek túl sok pénzt költenek konzultációra, és ennek következtében a források nem érik el a valós célcsoportokat. A néppárti képviselő hozzátette: „Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének módszertanán alapuló hatékony nyomon követés megkönnyítené az érdekeltek hozzáférését a forrásokhoz”.

Végezetül Járóka Lívia, Věra Jourová igazságügyért felelős uniós biztossal egyetértésben elmondta: „A digitalizáció a romák integrációjának alapvető eszköze. A digitalizáció egy új korszak vívmánya, ezért meg kell győződnünk arról, hogy tudunk élni az új eszköz adta lehetőségekkel és fel tudjuk használni az elszigetelt helyzetben lévő embereket elérésére”.