Környezetvédelem

Reális célkitűzés az európai hulladékgazdálkodásban

2017. 03. 14.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma szavazott a körkörös gazdasági csomagról, amely tartalmazza a hulladékgazdálkodásra vonatkozó legfontosabb, átfogó módosításokat. Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) EP-képviselő szerint a javaslatok fontos lépést jelentenek a hulladékok újrahasznosítási arányának növelése és a hulladéklerakás csökkentése terén. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a döntések nem rugaszkodhatnak el a valóságtól, különben minden határozat csak politikai „vágypropaganda” marad.

Az elkövetkezendő 15 évben a világgazdaság nyersanyagigénye – az előrejelzések szerint – a mai szinthez képest 50 százalékkal növekedni fog. Ennek a fenntarthatatlan folyamatnak a megfékezése érdekében az Európai Bizottság 2015-ben bemutatta a körkörös gazdasági csomagját, amely a „kitermelés-felhasználás-fogyasztás-eldobás” lineáris modellje helyett a nyersanyagok állandó körforgására helyezi a hangsúlyt.

Az újrahasznosítás és újrafeldolgozás kulcsfogalmaira épülő rendszer célja, hogy a hulladékra a jövőben ne egyre súlyosabb problémaként, hanem nyersanyagforrásként tekintsünk. Ennek megfelelően az Európai Bizottság tervei szerint 2030-ra a kommunális hulladékok 65 százalékát kellene újrahasznosítani, a településeknek pedig 10 százalékra kellene csökkenteniük a szemétlerakás arányát.

Az Európai Parlament még ennél is ambiciózusabb arányokat irányzott elő, amely Hölvényi György szerint aggodalomra ad okot, a realitásoktól való elrugaszkodás ugyanis veszélyezteti a kitűzött célok elérését. Éppen ezért a magyar néppárti delegáció a valóságból kiindulva a tények mellett tette le a voksát. A képviselő ugyanakkor felhívta a figyelmet a környezettudatos életre való nevelés fontosságára.

A politikus üdvözölte, hogy az elkövetkezendő hetekben induló intézményközi tárgyalásokon lehetőség lesz újból hangsúlyozni a reális magyar érdekeket.