Hírek

Rákmegelőzés mobilalkalmazás segítségével

2018. 06. 27.

Az EPP Képviselőcsoport „Az Európai Uniónak felelősséget kell vállalnia a rák elleni küzdelemért” címmel konferenciát rendezett ma az Európai Parlamentben. A néppárti frakció nemrég elfogadta  a rákról szóló állásfoglalást, melyben kötelezettséget vállal arra, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy 20 év múlva ne legyen daganatos betegség okozta haláleset az EU-ban. A mai konferencián Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke elindította az Athena projektet és bemutatta az Életjelek című projektet, melyet Földvári Barbara és Dallos Csaba fejlesztettek ki, és Járóka mentorálta.

 A rák legyőzése korunk  egyik legnagyobb kihívása. Háromból egy ember szenved rákos megbetegedéstől az élete során, és minden európai tudatában van annak, milyen fájdalmas teher ez a betegség. Miközben a tagállamokra továbbra is jelentős egészségügyi kihívások hárulnak, az EU is nagy szerepet játszhat a kórmegelőzésben.

 „Ahogyan Peter Liese német néppárti kollégám elmondta, senkinek sem szabadna daganatos betegségben elhunynia. Az Athena alkalmazás olyan oktatási program, amelynek célja a nők számára szükséges eszközök és lehetőségek biztosítása, hogy megismerjék testük természetes működését és időben észleljenek bármilyen rendellenes változást. A program alapvető lépéseket tesz annak bemutatására, hogyan lehet az önmegfigyelés módszerét fejleszteni, hogy azoknak segítsen, akik hátrányban vannak ez egészségügyhöz való hozzáférés terén, lakhelytől, származástól, iskolázottságtól függetlenül” – mondta a néppárti politikus.

 „A szegényebb rétegből származók felülreprezentáltak a rákos betegek körében, így a szegénység és a rák szorosan összefügg egymással. A digitalizáció  korában elengedhetetlen hogy minden polgár rendelkezzen a szükséges digitális készségekkel, hogy mobil alkalmazásokkal könnyebben és egyszerűbben hozzáférhessenek az életmentő információkhoz. A digitális alkalmazások segítségével a daganatos megbetegedések akár 30 százaléka is megelőzhető lenne” – tette hozzá az alelnök.

 További információ az Athena projektről: https://athena-eu.eu/ www.eletjelek.hu