Hírek

Rablóból lesz a legjobb pandúr?! – A csalással gyanúsított Cseh Katalin a csalás elleni küzdelem baloldali élharcosa

2021. 10. 14.

Az Európai Parlament Költésvetési Ellenőrző Bizottságának (CONT) mai ülésén bemutatásra kerül a 2020. évi jelentés az Unió pénzügyi érdekeinek védelméről. A csalás és a korrupció elleni küzdelemről szóló jelentés előadója nem más, mint Cseh Katalin, momentumos EP-képviselő, a Gyurcsány-vezette baloldali összefogás tagja, akinek több milliárd forintos korrupciógyanús ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) éppen vizsgálódik. „Nonszensz, hogy az Európai Unió csalás elleni küzdelméről éppen egy, az uniós támogatásokat érintő súlyos csalásgyanús ügyben érintett politikus beszél. Cseh Katalinnak azonnal le kell mondania a jelentéstevői pozíciójáról!” – szögezte le Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője.

„Cseh Katalinról kiderült, hogy egy általa vezetett cég és a Cseh család cégének üzleti köre csalárd módon összejátszva a hazai fejlesztési forrásokat és az uniós támogatásokat rendszerszintűen megcsapoló céghálózatként működött. Kiderült az is, hogy az a technológia, aminek a kifejlesztésére a Cseh Katalin vezette cég jelentős uniós pénzt nyert, már korábban is létezett, sőt a Cseh család vállalkozásához kapcsolódó céghálózaté volt! Az ügy súlyos kérdéseket vet fel, ezért még nyáron az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordultam” – emelte ki Deutsch Tamás.

„Az OLAF most újabb levelében arról tájékoztatott, hogy tovább folytatják a vizsgálódást a korrupciógyanús ügyben” – tette hozzá a képviselő. Az OLAF tájékoztatása szerint az eddigi vizsgálat nem tárt fel szabálytalanságot az EP-képviselő vagyonnyilatkozatát illetően, de a vizsgálódást tovább folytatják Cseh Katalin korrupciógyanús ügyében.

Az, hogy az Európai Unió csalás elleni küzdelméről éppen egy, az uniós támogatásokat érintő súlyos csalásgyanús ügyben érintett politikus beszél, elfogadhatatlan! Cseh Katalinnak azonnal le kell mondania a jelentéstevői pozíciójáról!” – emelte ki a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője.