Környezetvédelem

Potočnik emberéleteket kockáztat!

Potočnik emberéleteket kockáztat!

2013. 09. 10.

Bánki Erik felszólalásában emlékeztetett: a román kormány augusztus végén olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amely 2016-tól lehetővé tenné, hogy a beruházó cianidos technológia alkalmazásával elkezdje a kitermelést a verespataki aranybányában. Bánki szerint a politikai döntés meghozatalával nemcsak Romániát, de az egész Kárpát-medencét fenyegető emberi és természeti katasztrófa kockázata jönne létre, amely túlmutat egyetlen ország belügyén.
 
A képviselő felháborítónak tarja, hogy az Európai Parlament elsöprő – 82%-os többséggel elfogadott – határozatát Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelemért felelős biztosa semmibe vette, és a Parlament egyértelmű felhívása ellenére 2011 vége előtt nem terjesztett elő jogszabályi javaslatot a cianidos bányászat uniós betiltására.
 
„Potočnik semmit sem tesz egy olyan ügyben, ami az Európai Unió több országának polgárait is veszélyezteti” – hangoztatta Bánki, aki érthetetlennek tartja, hogy ha a Bizottság ennél jóval enyhébb súlyú tagállami ügyekbe rendszerint azonnal beavatkozik, miért nem lép akkor, amikor a civil társadalom egyszerre nyolc európai országban tiltakozik egy, a környezetre és az emberi egészségre egyaránt ártalmas bányászati technológia uniós alkalmazása ellen. "A biztosnak azonnal fel kell lépnie a román kormány közveszélyt okozó javaslata ellen, ellenben az Európai Bizottságra vetül a gyanú árnyéka, miszerint az intézmény is érdekelt a verespataki bánya megnyitásában!" – zárta beszédét a Fidesz EP-képviselője.
 
Bánki örömtelinek tartja Victor Ponta román miniszterelnök tegnapi bejelentését, miszerint a politikai és társadalmi nyomás következtében a parlament el fogja utasítani a törvénytervezetet. Véleménye szerint azonban ez még nem jelent garanciát arra, hogy a beruházás a jövőben ne valósuljon meg. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nevében Bánki Erik ezért a múlt héten kezdeményezte, hogy az EP Környezetvédelmi Bizottsága tartson meghallgatást, ahol az Európai Bizottság köteles beszámolni az eddig megtett, illetve elmulasztott intézkedésekről. Az eszmecsere során a képviselőknek lehetőségük lesz arra, hogy a romániai fejlemények fényében nyilvánosan vonják kérdőre a Bizottságot, miért nem tett eleget az EP 2010. május 5-ei határozatának, s miért nem kezdeményezte eddig a cianidos bányászat uniós tilalmát.