Kisebbségpolitika

Összpárti nem a Benes-dekrétumokra

Összpárti nem a Benes-dekrétumokra

2007. 09. 21.

“A szlovák parlament tegnapi határozata megerősíti azt a 13 Benes-dekrétumot is, amely fenntartja az európai jogrenddel ellentétes kollektív bűnösség elvét, rendkívüli károkat okozva ezzel Szlovákiának, a szlovákiai magyar nemzeti közösségnek és más kisebbségeknek, és ártva a magyar-szlovák kapcsolatoknak. Szlovákia európai megítélését, helyzetét is nagyban rontja, hogy az európai alapértékek tisztelete, a történelmi megbékélés helyett a konfliktusok útját választja. Különösen érthetetlen, hogy a szlovákiai parlamentben a kormánypártok és az ellenzék is egyöntetűen a döntés mellett szavazott, így a Magyar Koalíció Pártja teljesen egyedül maradt” – olvasható a nyilatkozatban.

A magyar európai parlamenti képviselők szerint a szlovák államiság alapját is képező Benes-dekrétumokat nem támadja senki. Az európai alapértékek szempontjából csak a szóban forgó 13 Benes-dekrétum, valamint a Szlovák Nemzeti Tanácsnak a második világháború utáni időszakban született diszkriminatív határozatai tekinthetők elfogadhatatlannak és fenntarthatatlannak. “Sajnos a mostani parlamenti döntéssel ez utóbbiak is politikai megerősítést nyertek” – állapították meg a képviselők.

A kölcsönös bocsánatkérésekre épülő, az MKP által javasolt magyar-szlovák történelmi megbékélési dokumentum “brutális elutasításából” és a Benes-dekrétumokról szóló, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) általi kezdeményezés szlovák parlamenti elfogadásából az ötpárti nyilatkozat aláírói arra következtetnek, hogy “a Robert Fico vezette kormánykoalíció szélsőséges nacionalista befolyás alatt áll, sőt nem ritkán ilyen politikát is folytat”.

Gál, Tabajdi, Szent-Iványi, Olajos és Surján kifejezte legteljesebb szolidaritását a szlovákiai magyar nemzeti közösséggel, és közölte: kihasználnak minden kétoldalú és nemzetközi fórumot, hogy felhívják a figyelmet “az egyre inkább eluralkodó szélsőséges szlovák nacionalista hullámra, a nemzeti kisebbségek felé irányuló politikai nyomásgyakorlásra.