Online eszközök is segíthetik autizmussal élők munkahelyi beilleszkedését

2021. 06. 10.

Az Európai Parlament plenáris ülése csütörtök délután az autizmussal élők befogadó foglalkoztatásáról tartott eszmecserét. Kósa Ádám fideszes EP-képviselő a vitához fűzött írásbeli felszólalásában hangsúlyozta: „Az infokommunikációs fejlesztések és a munkatársak érzékenyítése a kulcs abban, hogy az autizmussal élő személy be tudjon illeszkedni a munkahelyére.”

Kósa hangsúlyozta: az autista személyek számára kihívást jelenthet, hogy megtartsák munkahelyüket. „Ebben segíthetnek olyan autizmus specifikus módszerek vagy eszközök, mint az online applikációk, ASD-kvízek, videók, helyzetgyakorlatok, drámajátékok, egyéni megbeszélések. Fontos továbbá, hogy az autista munkavállaló, munkaadó és a kollégák is mentori támogatást kapjanak a kezdeti időszakban” – emelte ki Kósa.

A fideszes képviselő jó példaként hivatkozott a Magyarországon kísérleti projektként zajló DATA projektre, amely az autizmusban érintett személyeknek egy applikáció segítségével nyújt támogatást a mindennapi élethelyzetekben, otthoni, iskolai, munkahelyi és tágabb társadalmi környezetben is. „Az applikáció nem egy csodaszer, de hasznos eszköz lehet a hétköznapi akadályok jelentős részének leküzdésében. Megkönnyítheti a szolgáltatások elérését, segíthet az önállóság és függetlenség növelésében, hiszen a személyes segítség csökkentésével vagy akár anélkül is támogatásul szolgálhat egy munkahelyi helyzet értelmezésében és a minél önállóbb munkavégzésben” – véli a képviselő.

Az érintettek bevonásával fejlesztett applikáció a szülők, szakemberek, segítő személyek számára segítséget nyújt.  Az alkalmazás egy keretet biztosít, melyben különböző tevékenységek minél önálóbb végrehajtásához nyújt egyénre szabott segítséget, így válnak érthetővé, követhetővé, tervezhetővé, egyben alakíthatóvá teszi az egyes helyzeteket mind az érintett személyek, a szülők, mind a szakemberek számára.

Háttér: Az autizmussal élők száma világszerte folyamatosan emelkedik, míg a közoktatásból kikerülő munkaképes autista fiatalok foglalkoztatása alacsony: nemzetközi szinten is alig 12-14%.