Hírek

Önellentmondásban a Bizottság: továbbra is politikai okok állnak a magyar terv elhúzódó jóváhagyása mögött

2022. 05. 04.

Az EP költségvetési és gazdasági bizottságai hétfő este vitáztak a Covid-járvány utáni helyreállítási pénzekről az Európai Bizottság ügyvezető alelnökével, Valdis Dombrovskisszal és a gazdaságpolitikáért felelős biztossal, Paolo Gentilonival. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője érvrendszerük gyengeségével szembesítette a biztosokat. Hangsúlyozta, továbbra is politikai okok állnak a magyar helyreállítási terv elhúzódó jóváhagyása mögött.

„A biztosok nem oszlatták el az aggályaimat: politikai okok állnak továbbra is a magyar terv elhúzódó jóváhagyása mögött, tehát kettős mércét alkalmaznak. Kértem, hogy hozzák nyilvánosságra a részletes kritériumokat, amelyek alapján a magyar helyreállítási tervet értékelik. Válasz helyett csak az unalomig ismételt vádakat mantrázták. Gentiloni biztos ugyanakkor azt is leszögezte, „nincs kivetnivaló a források felhasználása terén Magyarországon”. Ezt az jelenti, hogy mégis csak a szabályoknak megfelelően járunk el, különben nem folyósítanák a korábbi költségvetésből nekünk járó pénzt, a biztosok valami rejtélyes okból nem érzik az ellentmondást, emelte ki a Fidesz képviselője az ülést követően.

Győri Enikő szerint a politikai hadjárat hazánk kiéheztetésére elfogadhatatlan: „Legyen bátor a Bizottság és álljon ellent az EP baloldali nyomásának. Ideje, hogy az a két ország is megkapja a neki járó forrásokat, amely a háború frontvonalában van és a legnagyobb terhet viseli a menekültek ellátásában”.