Hírek

Olyan társadalomért dolgozunk, ahol nem kérdés a nemek közötti esélyegyenlőség

2021. 02. 11.

A 25 évvel ezelőtt elfogadott Pekingi Nyilatkozat és Cselekvési Platform elnevezésű ENSZ-állásfoglalás fontos célkitűzéseket fogalmaz meg a nemek közötti esélyegyelőség megteremtéséhez. Járóka Lívia, az EP fideszes alelnöke ezekre hívta fel a figyelmet az Európai Parlament ma elfogadott határozata kapcsán.

„Sok előrelépés történt a férfiak és nők közötti esélyegyenlőség elérése terén, azonban továbbra is megmaradtak a legfőbb kihívások. Biztosítani szeretnénk, hogy egy erőteljes, inkluzív fellendülés kövesse a COVID-19 járványt, ami egy olyan társadalmat eredményez, ahol nem kérdés a nemek közötti esélyegyenlőség” – hangsúlyozta írásbeli hozzászólásában Járóka Lívia.

A néppárti politikus kiemelte, hogy továbbra is az oktatásra, a képzésre és az élethosszig tartó tanulásra kell összpontosítani, mint például a nők és lányok, különösen a roma származású nők és lányok esélyegyenlőségének előmozdítására. „Hangsúlyt kell fektetnünk a tudományra, a technológiára, a mérnöki tanulmányokra és a matematikára (STEM), valamint a digitális készségekre és a mesterséges intelligenciára” – emelte ki Járóka Lívia.

A nők kreativitása és vállalkozói potenciálja továbbra is a gazdasági növekedés és számos munkalehetőség kiaknázatlan forrása. Az ilyen irányú kezdeményezések elősegíthetik az esélyegyenlőséget és potenciálisan az EU GDP-jének évi 16 milliárd eurós növekedését eredményezhetik.

Az EPP képviselőcsoport és a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja a férfiak és nők közötti egyenlő munkáért való egyenlő díjazást képviseli. Az EU-ban azonban a nők jelenleg átlagosan 16 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. „Támogatjuk továbbá az erőszak minden formájának megszüntetése. Ez abszolút prioritás kell, hogy legyen az EU, valamint a tagállamok és hatóságaik számára. Mindent meg kell tenni a nők elleni erőszak felszámolása, az áldozatok támogatása és az elkövetők felelősségre vonása érdekében” – mutatott rá Járóka Lívia.