Hírek

Olasz, spanyol, lengyel és francia jobboldali EP-képviselők álltak ki Magyarország mellett

2022. 07. 13.

„Az Európai Parlament baloldali többsége politikai okokból támadja Magyarországot” – jelentette ki Jorge Buxadé spanyol európai parlamenti képviselő, miután szerdán délután az Európai Parlament LIBE bizottsága Magyarországot támadó jelentést fogadott el. Vincenzo Sofo, olasz EP-képviselő kiemelte: Brüsszel politikai céljai elérése érdekében uniós pénzekkel zsarolja Magyarországot.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője, illetve az Európai Konzervatívok és Reformek (ECR) európai képviselőcsoport EP-képviselői, a spanyol Jorge Buxadé (Vox) és az olasz Vincenzo Sofo (Olaszország Fivérei) közös sajtótájékoztató keretében ítélték el a zöldpárti francia jelentéstevő, Gwendoline Delbos-Corfield által jegyzett és Magyarországot elítélő jelentést.

Hidvéghi Balázs kiemelte: egészen elképesztő, amit a brüsszeli baloldal művel. „Európa a háború és a brüsszeli szankciók okozta gazdasági válságtól és energiaválságtól szenved. Ebben a súlyos helyzetben az európai baloldalnak továbbra is Magyarország támadása és uniós pénzekkel való zsarolása a legfontosabb” – fejtette ki az EP-képviselő.

Jorge Buxadé aláhúzta: tavaly szeptemberben tagja volt a Magyarországra látogató LIBE delegációnak, így a saját szemével látta, hogy a magyar demokrácia és a jogállamiság él és virul. Hozzátette: az európai baloldali pártok a tagállamok szuverenitását veszélyeztetik azzal, hogy olyan területeken avatkoznak be a tagállamok ügyeibe, amelyekhez a Szerződések szerint az Uniónak semmi köze.

Vincenzo Sofo kiemelte: pártja teljes mértékben kiáll Magyarország mellett, és elutasítja a zsarolási kísérleteket. Az EP-képviselő szerint a Delbos-Corfield jelentés is egyértelmű példája annak, hogy európai baloldal mindent elkövet azért, hogy Magyarország ne jusson hozzá az uniós forrásokhoz addig, amíg nem teljesíti Brüsszel politikai feltételeit.

A két EP-képviselő és további olasz, lengyel és francia EP-képviselők egy, a jelentéshez benyújtott alternatív véleményben hevesen bírálták a LIBE jelentés tartalmát. A dokumentum szerint a jelentés szubjektív véleményeken, politikailag elfogult kijelentéseken alapul, homályos aggályokat fogalmaz meg és kettős mércét alkalmaz.