A Nyugat-Balkán stabilitása biztonságpolitikai kérdés

2017. 12. 13.

„A Nyugat-Balkán stabilitása és biztonsága továbbra is prioritást kell, hogy jelentsen az EU kül- és biztonságpolitikájában” – hangsúlyozta Deli Andor vajdasági fideszes EP-képviselő az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentés vitája során az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén.

„Különösen üdvözlöm a jelentés azon részét, amely javaslatot tesz a Bizottságnak az Előcsatlakozási Alapok (IPA) megemelésének szükségességégére. Nem életszerű, hogy az Európai Parlament éves szinten többet költ a két székhely-elv fenntartására, mint amennyit a legnagyobb tagjelölt országként Szerbia kap éves szinten az előcsatlakozási alapokból az összes megkezdett reformintézkedés támogatására” – tette hozzá a néppárti politikus.

Deli korábban már kifejtette: az összeurópai biztonság szempontjából a nyugat-balkáni térség kiemelt jelentőségű, ezért különösen fontos, hogy a jelentés megfelelő hangsúlyt fektet a régiót érintő biztonsági kihívások kezelésére, és felismeri, hogy az európai integrációs folyamatok jelentősen hozzájárulnak ehhez.