Hírek

Nyugat-Balkán: a reformok elengedhetetlenek az uniós tagsághoz

2018. 11. 27.

Járóka Lívia, az Európai Parlament nyugat-balkáni régióért felelős alelnöke nyitotta meg ma a térség európai integrációs folyamatát tárgyaló Nyugat-Balkáni Kerekasztalt. A rendezvényen részt vett Johannes Hahn bővítésért felelős európai biztos, a nyugat-balkáni államok parlamenti képviselői, illetve azon európai parlamenti képviselők, akik az egyes államok éves jelentéseinek felelősei.

A zárt ülésen Járóka elmondta, hogy a 2018-as év kiemelkedően fontos volt a csatlakozási folyamatokban, hiszen az Európai Bizottság kiadta bővítési stratégiáját, majd elfogadásra került a Szófiai Deklaráció, illetve több magas szintű konferencia is foglalkozott a csatlakozás és a bővítés témájával. Az alelnök beszédében hangsúlyozta: „Az Unió nem csupán gazdasági projekt és a Brexit tárgyalások arra kényszerítenek bennünket, hogy újból megerősítsük a szolidaritást és megóvjuk azokat az elveket, amelyekre az Unió épült”.

Járóka kiemelte, hogy az Európai Unió összetartó ereje a tartós béke reménye.  Emlékeztetett az európai történelem sötét oldalára. „A kilencvenes évek háborús hegeket hagytak, rengeteg ember szenvedését okozták, családok omlottak össze, sokan menekülni kényszerültek. Ezt a tragédiát nem szabad elfelejteni. Emlékeznünk kell és le kell vonnunk a megfelelő következtetéseket, hogy ezek a szenvedések többé nem következhessenek be. A háborús hegek terhe súlyos, de mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megbékéljünk a múlttal. Ez magában foglalja az áldozatok hozzáférését az igazságszolgáltatáshoz, a háborús bűnösök felelősségre vonását, illetve a szomszédos országokkal való megbékélést” – mondta a néppárti politikus.

Járóka beszédében rámutatott azokra a nyitott kérdésekre, melyeket a nyugat-balkáni régió országainak meg kell oldania még a bővítés előtt. Ide tartoznak azok az elengedhetetlen reformok, amelyek biztosítják a jogállamiságot, a demokráciát, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a korrupció és a szervezett bűnözés ellenes hatékony fellépést. Kiemelte a kisebbségek védelmének fontosságát, melyek a koppenhágai kritériumok szerves részét képezik. Emlékeztetett arra, hogy annak idején a balkáni háború is két roma család megölésével kezdődött. A jelenlegi helyzet is sajnos afelé mutat, hogy a régióban újra erősödnek a konfliktusok, melyeket orvosolni kell.

A fideszes képviselő végül kérte a nyugat-balkáni parlamenti képviselőket, hogy tegyék meg a szükséges reformokat, biztosítsák azok helyes végrehajtását. Kiemelte annak fontosságát, hogy tájékoztassák az állampolgárokat az uniós csatlakozással járó folyamatokról és magáról az Európai Unióról.