Hírek

Nyugat-Balkán: Az elkötelezettség a bővítés felé vezető legrövidebb út

2018. 10. 05.

Járóka Lívia, az Európai Parlament nyugat-balkáni régióért felelős alelnöke a mai napon részt vett a nyugat-balkáni térség átalakításáról szóló interparlamentáris konferencián Szófiában. A rendezvény célja, hogy az EP-képviselők és az előcsatlakozási országok parlamentjeinek képviselői megvitassák, milyen perspektívát kell a parlamenteknek az uniós csatlakozási folyamat jövőjével kapcsolatban megtenni.

Járóka Lívia beszédében kiemelte: „A nyugat-balkáni térség kivételesen fontos az EU számára, amely az utóbbi hónapokban számos kötelezettségvállalást tett a legmagasabb politikai szinten, kilátásba helyezve az EU közeljövőben történő bővítését”. A fideszes politikus ugyanakkor hangsúlyozta: „A bővítés iránti elkötelezettséget mindkét félnek támogatnia kell. Szükség van a nyugat-balkáni országok csatlakozás iránti elköteleződésére. A Bizottság legutóbbi közleményei és országjelentései szerint történt előrelépés, de csak lassú ütemben. A folyamat nem hozta meg a hozzáfűzött reményeket.  Sajnos a háború okozta problémák még mindig kísértenek”.

Kihívás a bővítési folyamat felgyorsítása, de a reformok minőségének veszélyeztetése nélkül. A csatlakozás szigorúan kapcsolódik a kézzelfogható reformok feltételéhez, mindenekelőtt a 23. és a 24. fejezethez, nevezetesen a jogállamisághoz, a felelősségteljes kormányzáshoz, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelméhez. Ezen túlmenően a régiónak az infrastruktúra és a helyi gazdaságok megerősítésére, a munkahelyteremtésre és a szegénység elleni küzdelemre kell összpontosítania a célzott szegénységellenes intézkedésekkel.

A néppárti képviselő kijelentette: „Az Unió polgárait meg kell győzni arról, hogy a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozása pozitív eredményt hoz és nem problémát”. A politikus hozzátette, hogy a Nyugat-Balkán részéről egyre növekvő türelmetlenség mutatkozik a csatlakozást sürgetve. „Nem a csatlakozási időpont, hanem maga a folyamat a lényeges. A reformok végrehajtása és a tárgyalás évei nem csak várakozási időt jelentenek, hanem lehetőséget nyújtanak az ország politikai kultúrájának és a társadalom egészének mélyreható átalakítására. Az uniós csatlakozási folyamat részét képező reformok nem csupán csatlakozási kritériumok, hanem elkerülhetetlenek a társadalmaink fejlődéséhez. Ellenkező esetben az uniós tagság kiábrándulást von maga után, és az ellentmondások később az EU integrációval szemben támasztott ellentét formájában jelentkeznek” – zárta felszólalását Járóka Lívia.