Hírek

Nyitás Délkelet-Ázsia felé: A szabadkereskedelem Vietnámmal új lehetőséget teremt az európai vállalatoknak

2020. 02. 12.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése jóváhagyta a szabadkereskedelmi és a beruházásvédelmi megállapodást Vietnámmal. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazást követően kiemelte: a jóváhagyással hatalmas lehetőség nyílik az uniós, így a magyar vállalatok számára. A jövőben ugyanis hozzáférhetnek a délkelet-ázsiai térség leggyorsabban fejlődő országának közel 100 milliós piacához, valamint magas szintű védelemben részesülhetnek ottani befektetéseik.

A keddi vita során Győri Enikő, a nemzetközi kereskedelemért felelős szakbizottság (INTA) tagja hozzászólásában rámutatott: „Az a dolgunk, hogy lehetőségeket teremtsünk az európai vállalatok számára, és ebből a polgáraink hasznot húzzanak. A több kereskedelem azonban a vietnámiaknak is esélyt jelent a fejlődésre, s arra, hogy normáink követésével kiteljesedjen szabadságuk. Szereptévesztésben van az, aki szerint az Uniónak oktatni és kioktatni kell országokat, ahelyett, hogy tisztelettel közelít hozzájuk és jó kapcsolatokra törekszik. A párbeszéd és a vállalások ellenőrzése fog hozzájárulni Vietnám emberjogi, munka- és környezetvédelmi fejlődéséhez, nem pedig az, ha hátat fordítunk neki”.

A szabadkereskedelmi egyezmény segíti Magyarország és Vietnám közti kereskedelmi kapcsolatok elmélyítését is. Felszámolja a jelenlegi magas vám- és nem vámjellegű akadályokat: eltörli a mostani, az európai gépjárművekre 78%-os, a borra 50%-os, az alkoholra, többek közt a pálinkára 48%-os vámot, ezáltal versenyképesebbé téve az európai termékeket. A megállapodás továbbá biztosítja 169 európai földrajzi árujelző, köztük a magyar tokaji, a szegedi szalámi, a pálinka és törkölypálinka megfelelő védelmét. A lista pedig tovább bővíthető a jövőben.

Győri Enikő kiemelte, hogy a megállapodás hozzáférést biztosít az uniós vállalatok számára a vietnámi szolgáltatási és a közbeszerzési piachoz is. „Az egyezmény ellenzői azt kérik, hogy a vállalataink továbbra se férjenek hozzá Hanoi vagy Ho Shi Minh város közbeszerzési piacaihoz és a vietnámi piactorzító intézkedések továbbra is életben maradjanak” – tette hozzá a fideszes képviselő.

A néppárti politikus javaslatára a ma elfogadott határozatba bekerült az a kitétel, hogy a Bizottság kövesse nyomon a származási szabályok helyes és megbízható végrehajtását, különös tekintettel a nemzeti tartalomra, és fokozottabban lépjen fel a manipulációval és a visszaélésekkel szemben. A javaslat célja, hogy megakadályozza a harmadik országokból származó termékek uniós piacra való könnyített bejutását, például egy egyszerű újracsomagolás által.

A Fidesz EP-képviselője felszólalásában végül arra kérte a Bizottságot, hogy „felhasználóbarát, naprakész gyakorlati információkkal segítse az európai kis- és középvállalatokat, hogy teljes mértékben ki tudják használni a kereskedelemi és a beruházásvédelmi megállapodás által kínált lehetőségeket”.

Háttér: A kétoldalú szabadkereskedelmi tárgyalások az EU és Vietnam között 2012 júniusában indultak meg, 2015. december 2-án zárultak le, az aláírásra pedig 2019. június 30-án került sor.

A szabadkereskedelmi megállapodás kizárólagos uniós hatáskörbe tartozik, így annak sorsáról az uniós intézmények döntenek. Az Unió Tanácsa valószínűleg a nyárig rábólint az egyezményre, s utána az hatályba is léphet. Akkortól az áruk 99%-a vám és mennyiségi korlátozás mentesen áramolhat az Unió és Vietnám között.

A beruházásvédelmi megállapodás életbe léptetése bonyolultabb, hisz az osztott hatáskörű területeket fed le. Ebben az esetben nem elég az Európai Parlament jóváhagyása, hanem azt minden tagállamnak ratifikálnia kell, tehát hosszabb időt vesz igénybe az eljárás. A magyar Országgyűlés 2019. december 3-án elsőként erősítette meg az Unió és Vietnám közötti beruházásvédelmi megállapodást. 

Az EU-Vietnám beruházásvédelmi megállapodásnak köszönhetően a beruházási kapcsolatok új jogi garanciákat kapnak: a vietnámi beruházási környezet biztonságosabbá válik az uniós beruházók, így a magyar cégek számára is. Az uniós egyezmény a húsz tagállam, köztük Magyarország és Vietnám között jelenleg  hatályban lévő kétoldalú beruházásvédelmi megállapodások helyébe lép.