Kisebbségpolitika

Nyilatkozat a Civil Jogász Bizottság petíciójáról

2008. 04. 21.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport mindig azon a véleményen volt – s véleményére többször is felhívta a figyelmet az Európai Parlamentben -, hogy a XXI. század Európájában elfogadhatatlan a kollektív bűnösség elvének a nemzeti jogrendben történő fenntartása. Különösen elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy EU-tagállam törvényhozása 2007-ben politikai nyilatkozatot fogadjon el egyes embercsoportok nemzetiségi hovatartozás szerinti – jelen esetben kifejezetten és célzottan a magyar közösséget sújtó – negatív megkülönböztetéséről, e diszkriminatív jogszabályok megerősítéséről. E tekintetben külön üdvözöljük azt a csatolt felhívást, amellyel a kezdeményezők tisztelegnek az üldöztetett felvidéki magyarok mellett annak idején kiálló – s a kollektív bűnösség elvét ily módon visszautasító – egyes szlovák nemzetiségű polgárok előtt. Az ő kiállásuk és a mi tisztelgésünk a jövőbeni magyar-szlovák megbékélés felé mutató gesztus lehet.

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport örömmel veszi tudomásul, hogy immár nem csak a politika, hanem a civil társadalom is megmozdult ebben a fontos kérdésben, nyomást gyakorolva a közélet szereplőire. Civil kezdeményezésről van tehát szó, amelyet a politikusok nem kívánnak kisajátítani, vagy az élére állni, hiszen ezzel csak rontanák a petíció esélyeit. Felhívjuk a figyelmet annak fontosságára is, hogy a tiltakozás formája és körülményei oly keretek közt maradjanak, hogy azok ne a kárára, hanem a hasznára váljanak az ügynek.

Szájer József
A Magyar Néppárti Képviselőcsoport Vezetője