Oktatás és kultúra

Növeljük a kutatási-fejlesztési források felhasználásának eredményességét a régiókban!

2010. 04. 28.

Az egyes uniós kutatási-fejlesztési források felhasználásával foglalkozó jelentés célja annak az áttekintése, hogy az EU kohéziós, illetve kutatási-fejlesztési politikája hogyan tudja kölcsönösen erősíteni egymás hatásait a városokban és régiókban. A dokumentum, többek között az uniós gazdaságélénkítési elképzelések szempontjából, szintén megvizsgálja az uniós kutatási keretprogramban előirányzott pénzeszközök felhasználásának hatékonyságát és eredményességét.

Deutsch Tamás javaslatára az elfogadott jelentés meghatározó elemévé vált, hogy a tagállamok fejlesztési programjaiban, a kutatási-fejlesztési támogatások tekintetében egy kötelező érvényű GDP-arányos ráfordítási arányt kelljen meghatározni, mivel ez a módszer javítani fogja a fejlesztési programok eredményességét és elősegíti a tudásalapú gazdaság kialakítását. A néppárti politikus javaslata szerint ugyanezt a követelményt a strukturális alapok tekintetében is „százalék-arányos mutatók” által kellene meghatározni.

A jelentés kapcsán Deutsch Tamás beszámolt arról, hogy a 2007–2013-as időszakban a kohéziós politikáról szóló második közösségi stratégiai iránymutatásnak megfelelően a strukturális és kohéziós alapokból rendelkezésre álló forrásokból valamennyi tagállam jelentős összegeket fordít a kutatásra és fejlesztésre, valamint a tudásalapú gazdaság kialakítására. Az említett időszakban 246 nemzeti, illetve regionális operatív program megvalósítására kerül sor. Mindezek keretében mintegy 86 milliárd eurós támogatást fordítanak a kutatásra és az innovációra Európa-szerte. Ennek a hatalmas összegnek a hatékony és eredményes felhasználását segítik elő Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő elfogadott indítványai.

Háttér:
A bizottsági ülésen elfogadott jelentés pontos címe: „Jelentés az Európai Regionális Fejlesztési Alapról szóló 1080/2006/EK rendeletben és a hetedik kutatási és fejlesztési keretprogramban kutatási és innovációs célokra előirányzott pénzeszközök közötti szinergiáknak a városokban és a régiókban, valamint a tagállamokban és az Unióban történő megvalósításáról.”