Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Növekvő állatjóléti költségek: emelkedhet a tojás ára

2010. 12. 16.

Az Európai Unió még hazánk csatlakozása előtt döntött arról, hogy 2012-től betiltják a hagyományos ketrecek használatát a tojós tyúkok esetében. Glattfelder Béla szerint ez a döntés több okból is elfogadhatatlan, illetve elhibázott. Az új típusú, nagyobb ketrecek átlagosan 8-13%-kal növelik a termelési költségeket, amelyek az utóbbi időszakban amúgy is jelentősen megugrottak a takarmányárak emelkedése miatt. Ráadásul tovább romlana az európai termelők versenyképessége a harmadik országokból származó importtal szemben, hiszen azokra nem vonatkoznának az uniós előírások. A javaslat környezetvédelmi szempontból sem elfogadható. A nagyobb ketrecek jelentősen növelnék a fajlagos energiafelhasználást (fűtés, világítás stb.) és ezzel többlet széndioxid-kibocsátást okoznának.

Az új tagállamokat – köztük Magyarországot – különösen hátrányosan érintené az új szabályozás. A hazai termelőkre óriási terheket rakott a csatlakozás időszakában az akkor érvényes uniós állatjóléti, környezetvédelmi és egyéb követelményeknek való megfelelés. Az újabb beruházások költségeit sokan már képtelenek lennének kigazdálkodni. A termelői érdekszövetségek szerint a gazdák 25%-a nem fog tudni megfelelni az új szabályoknak. Ez azzal járhat, hogy Magyarországon naponta 1,7 millió tojás kerülhet majd megsemmisítésre, mivel a szabályoknak nem megfelelően termelt tojást nem lehet forgalomba hozni.

Glattfelder Béla felhívta a figyelmet: folynak a tárgyalások az EU és Ukrajna között kötendő szabadkereskedelmi egyezményről. Ennek hatályba lépése esetén fennáll a veszély, hogy az uniós termelés jelentős része kiköltözne Ukrajnába. Ez, a földrajzi közelség miatt, a magyarországi termelést érintené a legsúlyosabban. Németországból – amely önkéntes alapon már kötelezővé tette a feljavított ketrecek használatát – a termelés jelentős része már áttelepült Ukrajnába.

A fideszes képviselők ezért a mai napon elutasították az Európai Parlamentben azt a határozatot, amely felhívja az Európai Bizottságot, hogy szigorúan tartassa be a hagyományos ketreceket 2012-től betiltó uniós rendelkezéseket.