Környezetvédelem

Nincs magyar stratégia a klímaváltozásra

Nincs magyar stratégia a klímaváltozásra

2007. 06. 08.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága felszólította a kormányokat, hogy készítsék el megújuló energia stratégiájukat. Kizárólag Magyarország adós a fenntartható fejlődés stratégiával, hangsúlyozta De Blasio Antonio. Az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága csütörtökön fogadta el a megújuló energiaforrásokra vonatkozó európai ütemtervről szóló véleményét. Az bizottsági állásfoglalás néppárti felelőse De Blasio Antonio, az Európai Parlament fideszes képviselője.

A Regionális Fejlesztési Bizottság területfejlesztési szempontból vizsgálta a megújuló energiaforrások felhasználást és értékelte az Európai Bizottság által elkészített ütemtervet. Ezzel együtt a tagállamok számára is megfogalmaztak néhány elvárást a képviselők, felszólították a kormányokat, hogy készítsék el klímastratégiájukat vagy energiastratégiájukat, különös figyelmet fordítva a megújuló energia arányának növelésére és az energiahatékonyságra, a regionális sajátosságok figyelembevételével. De Blasio Antonio a szavazást követően felhívta a figyelmet arra, hogy kizárólag Magyarország adós még a fenntartható fejlődés stratégiával, hazánknak nincs koncepciója se a klímaváltozás hatásait, se a megújuló energiaforrások felhasználását illetően.

A néppárti képviselő hangsúlyozta, hogy a megújuló energiaforrásokat alkalmazó energiapolitika a regionális adottságok és igények kihasználásával lehetővé teszi a decentralizált energiapolitikát, ezért a képviselők a legalacsonyabb döntéshozói szintet tartják alkalmasnak a határozatok meghozatalához. A képviselők rendkívül fontosnak ítélik a képzés, a K+F és az innováció pénzügyi ösztönzését a megújuló energiaforrások területén, de a lakosság szemléletét, fogyasztási szokásait megváltoztató kampányokat is nélkülözhetetlennek tartják. De Blasio Antonio minden módosító indítványát nagy többséggel elfogadta a Regionális Fejlesztési Bizottság, a képviselő következő hónapokban az energiahatékonyságról szóló akcióterv néppárti felelőseként is fog tevékenykedni.