Költségvetés, gazdaság- és foglalkoztatáspolitika

Néppárti összefogás a magyar érdekek védelmében

Néppárti összefogás a magyar érdekek védelmében

2015. 09. 30.

A szavazás kapcsán Deutsch Tamás, a Költségvetési Bizottság tagja elmondta: "sikerült megvédenünk a Magyarországnak járó kohéziós forrásokat, ugyanis a Bizottság nagy többséggel leszavazta azokat a módosító indítványokat, amelyek az Európai Regionális Fejlesztési Alap kereteit 20%-kal csökkentették volna azon országoknál (köztük Magyarország esetében), amelyek ellenezték az Európai Bizottságnak a migránsok áthelyezésére vonatkozó kvótákat". 
 
Deutsch Tamás sikerként értékelte, hogy a képviselők megerősítették azokat a költségvetési sorokat is, amelyek hozzájárulhatnak a migrációs válság kezeléséhez.
 
Deli Andor elmondta: "a magyar néppárti képviselők számára prioritás volt az Előcsatlakozási Alap (IPA) Tanács által javasolt csökkentésének visszafordítása, hiszen ezek az eszközök döntően befolyásolják a tagjelölt országok, így Szerbia és a vajdasági magyarok csatlakozási törekvéseit. A fideszes delegáció módosító javaslatainak köszönhetően több tízmillió eurós emelést sikerült elérni ezeken a költségvetési sorokon. A tényleges anyagi támogatáson túlmenően meggyőződésünk, hogy az Előcsatlakozási Alap szintjének megőrzése egy fontos politikai üzenetet is hordoz és bátorítást jelent a tagjelölt országok számára".
 
Erdős Norbert európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy a parlamenti bizottság a magyar érdekekkel összhangban megvédte a mezőgazdasági forrásokat a Tanács által indítványozott csökkentéstől. A fideszes politikus hozzátette: "az 500 millió eurós tejágazati mentőcsomag forrásait biztosítani tudja az EU 2016-os költségvetése, így minden akadály elhárulhat az elől, hogy a magyar tejtermelők a beharangozott 2,9 milliárd forintos uniós támogatást időben megkapják".