Oktatás és kultúra

Németh Zsolt: Meg kell erősíteni Európa ember- és polgárközpontú arculatát

Németh Zsolt: Meg kell erősíteni Európa ember- és polgárközpontú arculatát

2011. 03. 15.

Az Európai Parlament (EP) magyar néppárti képviselőcsoportja és a Magyar Hullám Kulturális és Közéleti Társaság idén Baden-Württemberg német tartomány brüsszeli képviseletének székházában tartotta meg március 15-i ünnepélyét. Rövid beszédet mondott Sógor Csaba erdélyi néppárti EP-képviselő, valamint Hernyes Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete. Műsort adott az erdélyi Maros táncegyüttes.

Ünnepi beszédében Németh Zsolt 1848 tanulságai közül felhívta a figyelmet arra, hogy a társadalmi problémákat ideig-óráig el lehet nyomni, de azok előbb-utóbb felszínre törnek, amikor senki nem számít erre. Mint mondta, Észak-Afrikában és az Észak-Afrika szomszédságában élő Európában sem számított senki a szikrára. Az észak-afrikai fejleményeket a demokrácia iránti elemi vágynak tulajdonította, és azt mondta, hogy – a népek tavasza jegyében – "segítenünk kell az arab tavaszt".

Az 1848-49-es magyar szabadságharcra ismét visszautalva, a vesztes schwechati csatát felidézve az államtitkár azt a tanulságot is kiemelte, hogy időben kell hatékony segítséget nyújtani – most a demokrácia felé forduló arab országok stabilizálásához. Leszögezte, hogy megújuló európai szomszédságpolitikára van szükség.

"Európának missziója van a világban" – jelentette ki Németh Zsolt, hozzáfűzve, hogy a kontinens sokat tehet a demokrácia és a stabilitás érdekében.

Az eseményen készült fotókat az alábbi linken lehet megtekinteni.