Nem volt szabad a nigériai választás

2007. 05. 23.

Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Képviselőtársaim!

A Nemzetközi Republikánus Intézet jóvoltából magam is megfigyelőként vehettem részt a közelmúltban lezajlott nigériai választásokon. El kell mondjam, hogy a megfigyelői munkát végző számos nemzetközi delegáció munkájának sikeres koordinációja példaértékű volt.

Sok más megfigyelő megállapítását megerősítve kijelenthetem, hogy nigériai választások nem tekinthetők sem hitelesnek, sem szabadnak. Nem feleltek meg sem a nemzetközi, sem pedig az abujai kormányzat által megszabott normáknak.

Súlyos hiányosságokat tapasztalhattunk a választói nyilvántartási rendszer és a lakosság tájékoztatásának kapcsán, és számos esetben – az egyébként késve nyitó szavazóhelységekben – hiányoztak a szavazólapok. Az eredmények összesítése körüli homályos eljárás a csalás gyanúját is felveti. Beszédes tény, hogy az egyes szavazókörök eredményeit nem hozták nyilvánosságra. A választásokat mindezeken túl az erőszak is beárnyékolta; több tucatnyi állampolgár vesztette életét a voksolással kapcsolatos összetűzésekben.

A tömeges szabálytalanságok különösen annak fényében fájóak, hogy Nigériában a korábbi választások sokkal rendezettebb mederben zajlottak. Ez alkalommal ugyanakkor szomorúan tapasztalhattuk, hogy a választópolgárok demokrácia iránti elhivatottsága nem járt együtt a kormányzati szervek azon szándékával, hogy a választást törvényes keretek között tartsák.

Véleményünk szerint kulcsfontosságú kérdés, hogy a szabadnak nem tekinthető voksolás után lesz-e olyan hiteles jogorvoslati eljárás, amely keretében a szabálytalanságok kárvallottjai törvényes úton – és nem az utcán – szerezhetnek érvényt igazuknak. Elengedhetetlen ugyanakkor, hogy a nigériai hatóságok a legnagyobb alapossággal vizsgálják ki a törvénytelenségeket, különös tekintettel az erőszakos megnyilvánulásokra.

A nigériai polgárok arcán azt láthattuk: elkötelezettek a demokrácia értékei iránt. A gyakran kaotikus körülmények közepette is méltósággal várták a percet, hogy éljenek demokratikus jogukkal. Európának is érdeke, hogy a demokrácia megszilárdulásával Nigéria példaértékű állammá váljon az afrikai kontinensen. Éppen ezért különösen fontos, hogy az Európai Unió aktív megfigyelőként segítse a folyamatot.