Hírek

Nem támogatjuk a föderális Európa irányába tett lépéseket

2022. 04. 28.

Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága csütörtökön megszavazta az Európai Parlament általános és közvetlen kezdeményezési jogának bevezetéséről szóló jelentést. Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője szerint a jelentés nem támogatható, mert alapvetően téves megközelítést használ, amikor úgy állítja be az integráció történetét, mintha az lineárisan haladna az Európai Egyesült Államok irányába.

Mint arra a képviselő rámutatott, a dokumentum elfogadása egy újabb lépés a föderális Európa irányába. „Az Európai Unióban reformokra van szükség, azonban nem támogatjuk azokat a törekvéseket, amelyek előre bebetonoznák az Európa Jövőjéről Szóló Konferencia eredményeit. Az intézmények közötti egyensúly ugyanis megbomolhat, ha hatásvizsgálatok nélkül, átgondolatlanul, politikai eseményekhez időzített javaslatokkal terheljük az intézményi struktúrát”.

Trócsányi László hangsúlyozta továbbá, hogy a jelentés ténybeli tévedéseket is tartalmaz, például úgy tekint a Tanácsra, mintha az az EP-hez képest „második kamara” lenne. „A tagállamok nemzeti parlamentjeinek döntésein alapszik az integráció jövője. Az EP-nek megvan a szerepe az uniós intézményrendszerben, de nem lehet a nemzeti parlamentek versenytársa, ugyanis az utóbbiak a nemzeti szuverenitás hordozói. Az európai szuverenitás csak fikció” – hangsúlyozta az EP-képviselő.