Hírek

Nem lehet helye a háborús pszichózisnak az energiapolitikában!

2024. 04. 11.

Az Európai Parlament (EP) mai plenáris ülésén a képviselők várhatóan elfogadják a földgázpiaci rendelet módosítását. Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője ennek kapcsán kijelentette: „A jogszabály ahelyett, hogy a polgárokat és a vállalkozásokat érintő valódi problémákkal foglalkozna, tovább erősíti a háborús pszichózist az európai energiapolitikában és kockáztatja Magyarország energiaellátásának biztonságát. Képviselőcsoportunk ezért határozottan ellenzi a kezdeményezést.”

Az Európai Bizottság kudarcos szankciói miatt kialakult energiaválság egyik legsúlyosabb velejárója a földgázellátás biztonságának csökkenése és a gázárak elszabadulása volt. „A két folyamat eredményeként Európában továbbra is hatszor annyit kell fizetni a földgázért, mint az Egyesült Államokban. Azonban a földgázpiaci rendelet, ahelyett, hogy a problémák megoldására tenne kísérletet, a háborús pszichózist mélyíti az európai energiapolitikában” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

A szabályozás lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy gázvezeték hálózataikban korlátozzák az orosz földgáz szállítását. „Ez komoly kockázatot jelenthet Magyarország energiaellátásának biztonságára. Ez elfogadhatatlan, ezért képviselőcsoportunk határozottan elutasítja a kezdeményezést” – mutatott rá a magyar EP-képviselő.

„Az energiaellátás fizikai és nem politikai kérdés, ezen a területen nincs helye a Brüsszelen egyre inkább eluralkodó háborús pszichózisnak. Ahogyan eddig is, úgy ezután is bármilyen brüsszeli és baloldali nyomással szemben meg fogjuk védeni Magyarország biztonságos energiaellátását. Ebben a magyarok csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak” – fogalmazott Gyürk András.