Hírek

Nem hagyjuk, hogy a baloldal tönkretegye a vállalkozásokat!

2023. 01. 24.

Az Európai Parlament (EP) Ipar, kutatás- és energiaügyi (ITRE), Gazdasági és monetáris ügyek (ECON), valamint Nemzetközi kereskedelmi (INTA) szakbizottságai ma szavaztak a cégekre újabb jelentési és egyéb kötelezettségeket előirányzó magatartási kódex tervéről. Az ITRE szavazáson az az álláspont győzedelmeskedett, melyet Magyarország és a Fidesz az első pillanattól kezdve képviselt: Brüsszel ne rójon a kis- és középvállalkozásokra újabb bürokratikus terheket. Az ECON és INTA szakbizottságokban ugyanakkor a baloldal át tudta erőltetni az Európa versenyképességét veszélyeztető javaslatait. A csata a következő hetekben is folytatódik.

A brüsszeli bürokraták és a baloldali képviselők mindent megtettek az elmúlt hónapokban, hogy megnehezítsék a kkv-k működését. Az energiaár-robbanást okozó kudarcos szankciós politika mellett a klímavédelemre és megfelelő munkakörülményekre való hivatkozással újabb viselkedési szabályokat és felelősségvállalást vezetnének be a vállalkozások számára. A létükért küzdő cégekre a háború, a szankciók, az elszálló infláció időszakában újabb bürokratikus terheket pakolni katasztrofális hiba lenne.

Az ITRE szakbizottság mai szavazása ezt a veszélyt mérsékelte. „Szűkült az irányelv hatálya alá eső vállalatok köre és több, kifejezetten a kkv-kat védő intézkedés is bekerült a véleménybe” – emelte ki Gyürk András.

Győri Enikő a szavazás kapcsán elmondta: „Az ECON és INTA bizottsági szavazás eredménye világosan mutatja, a liberális és baloldali képviselők további kötelezettségeket rónának. Javaslatuk, a ma elfogadott szöveg lehetetlen helyzetbe hozna sok kkv-t, és azt is elárulja, hogy a szerzők nincsenek tisztában az üzleti világ működésével. Fontos hangsúlyozni: Európa megint önmagát lövi lábon: az unión kívüli cégeknek nem lesznek ilyen terhei, tehát az ő versenyképességük nő a mieink rovására.”

„A csata azonban még nem ért véget. A dollárbaloldal mindent be fog vetni, hogy a saját kudarcos ideológiáját érvényre juttassa. Mondvacsinált okokból újabb és újabb bürokratikus terheket rónának ki a vállalkozásokra, ahelyett, hogy támogatnák őket. Ez ellen küzdünk tovább a Parlamentben és a Tanácsban is ” – hangsúlyozta Gyürk András.

Háttér: Az EP számos szakbizottsága tovább rontott a Bizottság már amúgy is túlzó tervezetén. A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság többek közt azt szeretné, hogy már a minimum 250 főt alkalmazó vállalatokra is vonatkozzon a jogszabály, és a magas kockázatú ágazatokban, mint amilyen a textilipar, a mezőgazdaság, vagy a halászat, már az 50 főt alkalmazó vállalatok is kötelesek legyenek ellenőrizni az egész értékláncot. Ez egyszerűen kivitelezhetetlen. Nem várható el a kkv-któl, hogy más vállalatok felett csendőrködjenek, és betartassák velük azokat az előírásokat, amelyeket az adott államnak lenne feladata ellenőrizni. A Jogi Bizottságé (JURI) a végső döntés, erre előreláthatólag márciusban kerül sor. Remélhetőleg addigra sikerül jobb belátásra, racionálisabb magatartásra bírni a testület tagjait. Végső döntést az EP plenárisa hozza késő tavasszal.