Nem fizethetik az unokáink a mostani válság árát!

2020. 05. 28.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottságában a képviselők átfogó megbeszélést folytattak az európai szemeszter országspecifikus ajánlásairól szerda délután. Az ülés vendége volt Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és emberközpontú gazdaság felelőse, továbbá Paolo Gentiloni gazdasági, illetve Nicolas Schmidt munkaügyi biztos.

Győri Enikő fideszes képviselő, az ülés néppárti vezérszónoka elmondta: „Az európai szemeszter a mostani válság idején is a tagállami gazdaságpolitikák koordinációjának egyik fontos eszköze. Most figyelmünket elsősorban a rövidtávú megoldásokra kell összpontosítanunk, hisz ezekkel tudjuk mérsékelni a járvány okozta közvetlen károkat: megmenteni vállalatainkat és a munkahelyeket. Nem feledkezhetünk meg ugyanakkor Európa jövőjéről sem: a digitális és környezetbarát átállásról és a tagállamok fejlettségi szintjei közti szakadék felszámolásáról.”

A magyar néppárti képviselő a válságkezelés kapcsán rámutatott: „Fel kell készülnünk az államháztartási hiány és államadósság növekedésére, hisz most ez az ára a gazdaság megmentésének. Nem halmozhatunk fel azonban felelőtlenül adósságot a jövő nemzedékek számlájára, már most gondolnunk kell a hitelek visszafizetésének mikéntjére is. A ma napvilágot látott Helyreállítási Eszköz költségét a mostani tervek alapján gyermekeink, de még unokáink is törlesztenék.”

A képviselő kiemelte: „Magyarországot stabil fejlődési pályán érte a válság, így a koronavírus is másokhoz képest kevésbé viseli meg a gazdaságot. A kiemelkedő magyar teljesítményt az Európai Bizottság is elismeri.”

Győri Enikő felszólalásában is hangsúlyozta: „Az európai szemeszter túl fontos gazdasági eszköz ahhoz, hogy hagyjuk, elveszítse az eredeti szerepét és rossz kezekben politikai fegyverré váljon. A fókusz megtartása gazdasági értelemben is fontos. Ismerjük már a korábbi évek tapasztalataiból, hogy a tagállamok az ajánlások csupán 40%-át hajtották végre a gyakorlatban. Mindezek ellenére óriási a nyomás a Bizottság részéről az eszköz eredeti rendeltetési körének kiszélesítésére. Ez nem egy járható út, ha tényleges eredményeket várunk. Fontos, hogy a problémákat a Szerződésekben is rögzített szinteken orvosoljuk, ilyen a munkanélküliség és minimálbér kérdése is, amelyek tagállami kompetenciák, ezekről ne rendelkezzünk EU-s szinten” – zárta a felszólalását a képviselő.

A biztosok egyetértettek abban, hogy a szemeszter ajánlásainak megvalósítása terén vannak hiányosságok, amelyeket kezelni kell. Dombrovskis ügyvezető alelnökosztotta a néppárti képviselő véleményét abban is, hogy a válság lefolyása után a tagállamoknak vissza kell térniük a felelős költségvetési politikák folytatásához. Győri Enikő kérdésére elmondta, hogy az európai szemeszter egyfajta iránytűként fog működni a Helyreállítási Alap forrásainak lehívásához.