Hírek

Nem engedünk Brüsszel nyomásának – Megvédjük a rezsicsökkentést!

2023. 05. 25.

Az Európai Bizottság tegnap közzétette a tagállamoknak szóló gazdaságpolitikai javaslatait. Brüsszel Magyarországnak a rezsicsökkentés eltörlését és tőkeigényes energetikai fejlesztések kivitelezését ajánlja. Ezek a javaslatok következetlenek és elfogadhatatlanok. Nem kérünk a kudarcos szankciós politikával Európát energia- és inflációs válságba navigáló brüsszeli bürokraták legújabb ötleteléséből. 

Az Európai Bizottság gazdaságpolitikai javaslatainak fő célja „az emberek tartós jólétének megőrzése” lenne. Ezzel szemben Brüsszel megszorításokat javasol. A brüsszeli bürokraták a rezsicsökkentés felszámolására és tőkeigényes energetikai beruházások kivitelezésére szólítják fel Magyarországot.

Brüsszel javaslatának végrehajtása minden magyar család számára havi 181 ezer forintos rezsiáremelést jelentene. Továbbá szintén sorsukra hagynák a rezsivédelemben részesülő családi lakóközösségeket és kisvállalkozásokat is. Az energetikai beruházások gyorsításának legfőbb akadálya pedig maga a Bizottság, amely visszatartja az erre fordítható forrásokat.

Brüsszel ajánlásai elfogadhatatlanok. Emellett érdemes lehet három javaslatot megfontolniuk. Egyrészt, ne hozzanak az energia- és inflációs válságot fokozó intézkedéseket. Másrészt, azonnal bocsássák rendelkezésre a magyar embereket jogosan megillető forrásokat. Végül, haladéktalanul tisztázzák szerepüket a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos zsarolási kísérletet illetően.