Nem engedhetjük, hogy az elhibázott szankciós politika maga alá gyűrje a kisvállalkozásokat

2022. 09. 15.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megvitatta a kis- és középvállalkozások (kkv-k) helyzetét. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában figyelmeztetett: „Az elhibázott szankciós politika a családokon túl a kkv-k közül fogja szedni a legtöbb áldozatát.”

Győri Enikő üdvözölte, hogy a Bizottság elnöke az Unió helyzetéről szóló tegnapi beszédében számos új, kkv-kat segítő intézkedést jelentett be. Azonban hozzátette: „A lényegről kellene beszélni: az energiaárak annyira elszálltak, hogy sok kkv kénytelen lesz bezárni. Nem csak a termelőüzemek, hanem a pár fős mikrovállalkozások is, mint amilyen egy cukrászda, ahol a négyszeres áramárat már nem lehet kitermelni, mert nincs, aki megvegyen egy süteményt négyszer annyiért.”

A magyar képviselő kiemelte: az uniós segítség nem ér célt, a terhek viszont folyamatosan nőnek: „Sem az uniós kisvállalkozási törvény, sem a jogszabályok kkv-szűrője nem hozott áttörést. Közben pedig újabb és újabb magatartási kódexekkel, jelentési kötelezettséggel, sőt, nyomozati tevékenységgel terheljük őket. S akkor még nem beszéltünk a zöld és digitális átállás költségéről.”

A politikus rámutatott: „Az elhibázott szankciós politika a családokon túl a kkv-k közül fogja szedni a legtöbb áldozatát. Az európai kormányok eltérő teherbíró képessége egyenlőtlen helyzetet fog teremteni a tagállamok között, a szegények és gazdagok közötti szakadék tovább fog nyílni.”

„Előjöhet a Bizottság majd csodás javaslatokkal, csak addigra már nem lesz kinek. A szankciós és az energiapolitikában kellene késlekedés nélkül rendet vágni. Mert a vállalkozók nem Putyinnak fogják benyújtani a számlát, ahogy von der Leyen asszony kérte, hanem Brüsszelnek” – zárta felszólalását Győri Enikő.