Ne jussunk Európa külső körébe!

2009. 05. 28.

A politikus kifejtette: van egy tendencia, amely szerint Európa kettéoszlik a megerősített együttműködéssel dolgozó, régi tagállamokra és egy „második sebességgel utazó” csoportra. A célkitűzésünk, hogy ezt elkerüljük – tette hozzá. Ha a belső körben akarunk maradni, fontos az euró bevezetése, a schengeni rendszer, valamint a közös agrár- és védelmi politika megerősítése – mutatott rá.

Schmitt Pál megjegyezte: mára odajutottunk, hogy a célkitűzésünk utolérni Szlovákiát. Úgy vélte, sokan úgy élték meg az elmúlt öt évet, mintha nem is léptünk volna be az Európai Unióba. „Mutatóink, az euró céldátuma, az államadósság, a költségvetési hiány, a forint instabilitása, a külföldi tőke bizalomvesztése, a munkanélküliség növekedése azt mutatja, hogy éllovasokból sereghajtókká váltunk” – jelentette ki.

A Fidesz EP-képviselője szerint nagyon gyenge volt az európai képviselők és a kormányzat közötti együttműködés. „A külügyminisztert kivéve a szakminiszterek nem érdeklődtek munkán iránt, amit az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának elnökeként sajnálok, mert volt olyan információm, amit hasznosítani tudtak volna” – mondta.

A június 7-ei választásról szólva a politikus kiemelte: az általános választások közelsége serkenti az embereket a részvételre. Úgy fogalmazott: az EP-választás egyfajta főpróbája lehet egy – akár előrehozott – parlamenti választásnak. Várakozása szerint 45 százalékot is elérheti a választási részvétel.

(MTI)