Hírek

Ne hagyjuk, hogy az EP baloldali többsége eltussolja a brüsszeli korrupciót!

2023. 09. 13.

Decemberben az Európai Unió történetének egyik legsúlyosabb korrupciós botrányára derült fény, a belga hatóságok több európai parlamenti képviselő ellen indítottak büntetőeljárást. Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament a korrupció teljes és azonnali felszámolása helyett etikai köntösbe bújtatott látszatjavaslatokkal akarja kezelni a helyzetet. A mai döntés is azt bizonyítja: az EP baloldali többségének nem érdeke megállítani a  brüsszeli korrupciót. Mi, a Fidesz és a KDNP képviselői azt mondjuk: a brüsszeli korrupció azonnali felszámolására van szükség. Ez a jövő évi európai parlamenti választások tétje.

Érthető, hogy a decemberi korrupciós botrány és a baloldal felelőtlensége miatt a választópolgárok bizalma az EU átlátható és demokratikus működésében helyreállíthatatlanul megingott. Ezért is felháborító, hogy az Európai Parlament ma elfogadott javaslatában a korrupció teljes és azonnali felszámolása helyett etikai köntösbe bújtatott, bürokratikus látszatszabályokkal kezelné a helyzetet.

A korrupt baloldali EP-képviselők esetében nem helytelenül kitöltött táblázatok okozták a problémát, hanem hogy harmadik országokból érkező összegekért árulták politikai befolyásukat, tehát bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja merült fel parlamenti tevékenységük során.

Az EP baloldali többsége által ma megszavazott jelentés azonban tudomást sem vesz a tényekről. Itt az ideje, hogy ez a hozzáállás megváltozzon, mert az egész Európai Unió jövőjének záloga, hogy az uniós intézmények minden választópolgárt szolgálva átláthatóan, tisztességesen és elszámoltathatóan működjenek. Az EP – baloldali többségének felelőtlen politikája miatt – ebben egyértelműen kudarcot vallott!