Hírek

Ne engedjük el a leszakadó régiókat!

2018. 10. 02.

Az Európai Parlament tegnap esti plenáris ülésén a vidéki és hegyvidéki területekre vonatkozó uniós menetrend került megvitatásra. Járóka Lívia fideszes EP-alelnök a vitában kiemelte: a kelet-európai területeken élők vannak a legjobban kitéve a marginalizálódásnak, ezért egy célirányos szegénységellenes startégiában kiemelt figyelmet kellene e régiókra fordítani.

Járóka Lívia elmondta, hogy kiemelten fontos az infrastruktúra, a szolgáltatások és a helyi gazdaságok megerősítése, valamint a szegénység, a társadalmi kirekesztés és diszkrimináció elleni küzdelem e régiókban. A néppárti politikus hangsúlyozta, hogy a kelet-európai területeken élők vannak kitéve a legjobban a marginalizálódásnak, ezért egy célirányos szegénységellenes startégiában kiemelt figyelmet kellene ezekre fordítani. Rámutatott azonban, hogy a szegénységtérképek segítségével – melyeket a Bizottság a magyar elnökség javaslatára 2011 óta készít – e térségek jól felmérhetők és fejleszthetők.

Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos felszólalásában kifejtette, hogy a vidékfejlesztés sok késéssel számolt az utóbbi években, mivel későn fogadták el a 2014-2020 közötti pénzügyi időszakra vonatkozó keretjogszabályt. A biztos támogatta a Járóka által javasolt összeurópai, leszakadó régiókat felkaroló és szegénységet felszámoló tervet, mely szerint bővítsék ki a jelenlegi EU Roma stratégiát a 2020-t követő hétéves időszakra úgy, hogy az terjedjen ki az Unió 120 millió szegénységben elő polgárára. Cretu felhívta a figyelmet, hogy minden lehetséges eszközzel segíteni kell az érintett területek felzárkózását, ezáltal hozzájárulva a helyiek helyben maradáshoz és boldogulásához.

Háttér: A vidéki és hegyvidéki területek  gyakran a tagállamok határmenti régióiban és az EU külső határai közelében találhatók. Sajátos igényeik kezelésére, a kohézió elősegítésére és a jó szomszédos kapcsolatok előmozdítására teljes mértékben ki kell használni a felmerülő lehetőségeket a határokon átnyúló együttműködés, a makroregionális stratégiák és más eszközök segítségével.