Hírek

Ne Brüsszel írja elő az otthonok szobahőmérsékletét!

2022. 04. 28.

Az Európai Parlament környezetvédelemmel foglalkozó szakbizottsága (ENVI) mai ülésén eszmecserét folytatott Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság (EB) alelnökével az ukrajnai háború energia- és klímapolitikákra gyakorolt hatásairól. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában arról a hírről kérdezte az uniós testület vezető tisztségviselőjét, mely szerint Brüsszel megtiltaná, hogy 18°C-nál melegebbre fűtsék a belső tereket. Az EB alelnöke nem cáfolta az értesülést, azonban kitérő választ adott arra, hogy hogyan képzelik el a gyakorlatban ezt az intézkedést.

Tóth Edina rámutatott: az orosz szénimport betiltásáról már döntöttek, most pedig az olajra  földgázra szeretnének embargót bevezetni – annak ellenére, hogy több tagállamban politikai és az ipari szereplők is arra figyelmeztettek, hogy beláthatatlan következményekkel járna egy ilyen lépés.

Frans Timmermans abszurd módon azt javasolta a polgároknak, hogy „válasszák azt, hogy lecsökkentik a hőmérsékletet otthonaikban”, ezzel is energiát spórolva. A holland biztos szerint „az is fontos, hogy rövidebb ideig zuhanyozzunk”!

„Mindezeket valóban megtehetik az állampolgárok, kérdés csak az, hogy elhibázott brüsszeli döntések következtében kötelező lesz-e majd ezt tenniük” – mutatott rá Tóth Edina. A fideszes EP-képviselő szerint a biztos reakciója csak újabb megerősítése annak, hogy Brüsszel továbbra is azon dolgozik, hogy az Oroszország elleni szankciókat kiterjesszék az energiaszektorra is. Ez azonban rendkívül veszélyes, Magyarország ezt nem tudja támogatni”- mondta el Tóth Edina az ülés kapcsán.